Μύθοι & Ήρωες

Δημιουργίες ποιητών και συνθετών, εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία

Αγαπημένοι μας φίλοι,
το ΣΑΒΒΑΤΟ στις 1 Ιουνίου 2024 και ώρα 20:30
Η οικία Κατακουζηνού (Λεωφ.Βασιλίσσης Αμαλίας 4, Αθήνα /5ος όροφος, Μετρό Συντάγματος) παρουσιάζει μια ιδιαίτερη μουσική -ξενάγηση.

Η επιμελήτρια της οικίας, η μουσειολόγος Σοφία Ε. Πελοπονησίου σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από την αφήγηση της ιστορίας των Κατακουζηνών στο φιλολογικό τους σαλόνι, το οποίο είχαν επισκεφθεί κατά καιρούς άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Θεοτοκάς, ο Βενέζης, ο Τερζάκης, ο Albert Camus, ο William Faulkner, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Tériade, ο Mark Chagall, ο Eugène Ionesco, ο Henri Cartier-Bresson και άλλοι.

Στο διαμέρισμα της Αμαλίας 4, διασταυρώθηκαν άνθρωποι που έγραψαν ιστορία, απήγγειλαν ποιήματα, έπαιξαν μουσική στο πιάνο του σπιτιού όπως εκείνη την αλησμόνητη βραδιά όπου ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίασε το πρώτο τραγούδι από τον “Μεγάλο Ερωτικό” προς τιμή της Μυρτιώτισσας.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία των δύο καταξιωμένων σολίστ, της Άννας Μορφίδου υψίφωνος και της Σοφίας Ροσμαράκη στο πιάνο με τίτλο “ΜΥΘΟΙ & ΉΡΩΕΣ”. Δημιουργίες ποιητών και συνθετών, εμπνευσμένες από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία.

Σας περιμένουμε για ένα βράδυ που δεν θα ξεχαστεί…
γενική είσοδος 15€
κρατήσεις- προπώληση- πληροφορίες: 210 5120650
Τρίτη έως Πέμπτη 12.30-16.00
email: politeiapolitismos@gmail.com

Η οικία Κατακουζηνού συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό το αρχείο της

Κράτηση θέσης

Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας
μια σημαντική εργασία τριών χρόνων
η οποία πραγματοποιήθηκε από
τον Β΄ Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κατακουζηνού
κ. Ζήσιμο Χ. Συνοδινό, Ιστορικό-Αρχειονόμο,
και τον κ. Ελευθέριο-Βενιζέλο Πριναράκη, Αρχειονόμο MSc,
που αφορά την πλήρη οργάνωση, ταξινόμηση, περιγραφή και ευρετηρίαση του πολύτιμου αρχειακού υλικού του A. και της Λ. Κατακουζηνού.

Από τις τεκμηριωτικές εργασίες, που βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης, έχουν προκύψει 3 κύριες αρχειακές ενότητες (υπο-αρχεία), με τις επιμέρους σειρές και υποσειρές τους, καθώς και τα αντίστοιχα εργαλεία έρευνας.

Το πρωτογενές υλικό στο σύνολό του τοποθετήθηκε σε αντιόξινους φακέλους, υποφακέλους και αρχειακά κουτιά.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού
Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου


ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ
18:30

Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
Σύνταγμα
5ος όροφος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ


Ιστορικό Αρχείο του ζεύγους Κατακουζηνού (1920-1997)

Στα περιεχόμενα του αρχείου αποτυπώνεται η πλούσια δράση και μεγάλη προσφορά του Άγγελου Κατακουζηνού στον ιατρικό-επιστημονικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα καθώς και της συζύγου του Λητώς Πρωτοπαπά-Κατακουζηνού στον λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό, όπως επίσης και οι πολυετείς, φιλικές σχέσεις του ζευγαριού με εξέχουσες προσωπικότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από την επεξεργασία του υλικού προέκυψαν τρεις μείζονες ενότητες.

Η πρώτη αφορά τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου νευρολόγου-ψυχιάτρου Άγγελου Κατακουζηνού (1902-1982), η δεύτερη ενότητα τη ζωή και το έργο της συγγραφέως Λητώς Κατακουζηνού (1904-1997) και η τρίτη αφορά τις κοινές δραστηριότητές τους.

Η συνολική έκταση του αρχείου, χωρίς να υπολογιστεί το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπολογίζεται σε 11 περίπου γραμμικά μέτρα και αριθμεί σήμερα 102 αρχειακά κουτιά, που περιλαμβάνουν 490 φακέλους με χειρόγραφα, λυτά έγγραφα, φυλλάδια, κατάστιχα κ.λπ.

Παράλληλα με την πλήρη επεξεργασία του αρχείου του ζεύγους Κατακουζηνού, τακτοποιήθηκε σε πρώτη φάση και η πλούσια βιβλιοθήκη τους, που περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά ιατρικά βιβλία και περιοδικά, αλλά και αρκετά βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, πολιτικοκοινωνικά, καλλιτεχνικά, λευκώματα, ελληνικά και ξενόγλωσσα, κυρίως του 20ού αι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα βιβλία (ελληνικά και ξένα) με τις χειρόγραφες αφιερώσεις των ίδιων των συγγραφέων τους, φίλων και γνωστών του ζεύγους.


Το σκεπτικό του ICOM

Tα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.

Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διαθέσιμες θέσεις: 0

Επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα
Τρίτη, 28/5 | Ώρα: 18:30

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Έκθεση του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) με τίτλο Ceramics 45

Τα συλλεκτικά κεραμικά Ceramics 45 του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στην Οικία Κατακουζηνού

Εγκαίνια Τρίτη 16 Απριλίου 18:30-20:30.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό και τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Πέμπτη 18/4, Τρίτη 23/4, Τετάρτη 24/4 και Πέμπτη 25/4 και ώρα 18:00-20:00. Διεύθυνση: Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Σύνταγμα Αθήνα.

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Απριλίου και στις 18:30 στην οικία Κατακουζηνού, η νέα προσωπική εικαστική πρόταση του ζωγράφου Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) με τίτλο Ceramics 45. O εικαστικός παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό τα συλλεκτικά κεραμικά που δημιούργησε και φιλοτέχνησε με πρίσμα τα τοπόσημα εκθέματα ανά τον κόσμο. Η έκθεση θα είναι η απαρχή μια εικαστικής διαδρομής μεταξύ Ελλάδας και Εξωτερικού.

Η  Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου, μουσειολόγος και επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού, αναφέρει στο καλαίσθητο τεύχος για τα κεραμικά τα εξής:

«Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν».

Με χώμα, νερό, φωτιά και αέρα έφτιαξε ο Θεός τον άνθρωπο και οι άνθρωποι με την ίδια τεχνική αιώνες τώρα, φτιάχνουν τα δικά τους δημιουργήματα που μπορεί να μην έχουν πνοή, αλλά ξέρουν πώς να διηγούνται ιστορίες. Άλλωστε, χάρη και στις πήλινες πινακίδες που αντέχουν όσο τίποτα στο χρόνο, σώθηκε η γνώση, τα ήθη και τα έθιμα, διαδόθηκε η αλφάβητος και δημιουργήθηκαν τα βιβλία. Με τον πηλό ο άνθρωπος μπόρεσε να εκφράσει τα συναισθήματά του, να διαδώσει τον πολιτισμό του, να διαφυλάξει τα μυστικά του, να κρατήσει μακριά το «κακό». Για αυτό και η τέχνη της κεραμικής είναι τόσο κοντά στη ψυχή όλων μας, ανακαλεί παιδικές μνήμες, μας είναι οικεία αλλά και θαυμαστή μια που, σχεδόν από το τίποτα, δημιουργεί κανείς ολόκληρους κόσμους. Αυτή την αρχαία τέχνη υπηρετεί

και ο Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas) και όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: 

«αφορμή και έμπνευση ήταν όλα αυτά τα στοιχεία που ο άνθρωπος έκανε από την απαρχή του ανά τον κόσμο είτε για να τον εξυπηρετήσει είτε ως θρησκευτικά σύμβολα. Η αποδόμηση της ύλης και η επαναδιαπραγμάτευση του σώματος του κάθε συμβόλου ήταν ο πρωταρχικός σκοπός μου σε συνάρτηση με την προσωπική μου εικαστική αναφορά». 

Με μεγάλη χαρά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού, και εγώ προσωπικά, φιλοξενούμε τα έργα του στην οικία Κατακουζηνού.
Μια σειρά έργων που εμπνέονται από την σύμβολα της παγκόσμιας τέχνης, από πολιτισμούς, έθιμα, θρησκείες και παραδόσεις θυμίζουν σε όλους μας αυτά που μας ενώνουν, την ανθρώπινη ψυχή και μοίρα που είναι πάντα κοινή για όλους.

Ας τα χαρούμε και ας ταξιδέψουμε μαζί τους στις ιστορίες που μας διηγούνται…

Η οικία Κατακουζηνού στο This is Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων

Τετάρτη 15 Μαΐου
Τετάρτη 22 Μαΐου
& Τετάρτη 29 Μαΐου στις 18:30
Κράτηση θέσης

Η οικία Κατακουζηνού ανοίγει τις πόρτες της
για δύο ξεναγήσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens City Festival του Δήμου Αθηναίων.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε στους χώρους της
από την επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού,
τη μουσειολόγο Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου,
και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κατακουζηνού
καθώς και συνεργάτες
τις ακόλουθες μέρες:

Τετάρτη 15 Μαΐου
Τετάρτη 22 Μαΐου
& Τετάρτη 29 Μαΐου
στις 18:30

Διάρκεια 120′

Είσοδος ελεύθερη αλλά απαραίτητη η κράτηση θέσης


The Katakouzenos House Museum is opening its doors to the public
on Wednesday the 15th, the 22th of May, and Wednesday the 29st of May,
at 18h00, to celebrate the Athens City Festival organized by the City of Athens.

Its curator, Sophia E. Peloponnissiou-Vassilacos, members of the board of the Katakouzenos Foundation, and other supporters of ours will offer a guided tour of the House.

Reservation required

Duration 120′

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του 30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην οδό Πινδάρου. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού του το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του.

Κυρίαρχα ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.

Η Οικία Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού έχει ανοίξει ξανά τις πόρτες της από το 2008 μέχρι σήμερα χάρη στους ανθρώπους που πίστεψαν στη μαγική ιστορία της, χάρη σε όλους εσάς που την επισκέπτεστε Ελπίζουμε το ταξίδι που θα προσφέρει στους επισκέπτες της να είναι αντάξιο του μύθου της.

The Katakouzenos House Museum project deals with the revival of an historical Athenian house from a residential venue to a community-oriented and education-based institution, following the principles and expanding the possibilities of house museums. The former owners of the house, Angelos and Leto Katakouzenos, belonged to the intellectual elite of their times, the so-called “1930s generation,” and functioned as cultural ambassadors of their country abroad and arbiters of international tendencies to Hellas. The Katakouzenos House Museum belongs to a specific group of museums, the house museums.

The Katakouzenos house functioned since 1960 as a literary salon; its rooms have hosted many visitors of international fame, mainly artists but also writers and poets; it also contains a representative collection of works by the most important artists of the so-called Hellenic “1930s generation”, and by many international artists, too.

Since year 2008, the house of Angelos & Leto Katakouzenos has opened again its doors to the public thanks to the people who believed in its magic tale, and all of you who keep visiting it. We sincerely hope that the voyage it offers to its visitors is worthy of its history.

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

 

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για να συνεχίσετε επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδηλώσεις

“Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες” στην οικία Κατακουζηνού

Αγορά εισιτηρίων

Μία έξτρα παράσταση την Κυριακή 17/12
για τις “Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες”
στην Οικία Κατακουζηνού!!!

Οι 4 παραστάσεις 8, 9, 15 & 16 Δεκεμβρίου είναι sold out!

Σας ευχαριστούμε!

***

Μία λογοτεχνική, θεατρική και μουσική βραδιά, για μικρούς και μεγάλους. Ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι, με όχημα διηγήματα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών από τις αρχές του 1800 έως τα μέσα του 20ου αιώνα, στον ιστορικό χώρο της Οικίας Κατακουζηνού, στο κέντρο της Αθήνας.

Η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πάντοτε συγκινούσε και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους σπουδαιότερους των Ελλήνων λογοτεχνών. Μετά από έρευνα, συγκεντρώθηκαν πολύτιμα δείγματα της ελληνικής λογοτεχνίας τα οποία σκιαγραφούν το πνεύμα των ελληνικών Χριστουγέννων. Κείμενα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Στέφανου Δάφνη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Ουράνη, Κώστα Παρορίτη, ζωντανεύουν ξανά υπό την ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Τσαπακίδη, μεταφέροντας το κοινό στις μέρες των εορτών, δύο αιώνες πριν.

Τρεις λαμπερές ηθοποιοί, η Ελπίδα Τοπάλογλου, η Μαρία Ρήγα και η Μαρία Μπαταγιάννη, ενδεδυμένες υπό την επιμέλεια του εξαιρετικού μόδιστρου Βασίλη Μπαρμπαρίγου, διαβάζουν και δραματοποιούν τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, ενώ η Βέρα Χατζηπαπά συνοδεύει τα αναγνώσματα με τις μαγευτικές νότες του πιάνου. Σύγχρονα, κλασικά αλλά και παραδοσιακά ακούσματα κοσμούν την εορταστική ατμόσφαιρα και παρασέρνουν τους καλλιτέχνες σε χορευτικούς στροβιλισμούς με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, την εποχή του μεσοπολέμου και τις δεκαετίες του ’70-’80.

Τα έθιμα, η μαγεία, η συγκίνηση, η πίστη, η ελπίδα, η προσδοκία της ειρήνης, της αδελφοσύνης, της αγάπης αλλά και η αντιφατική ανθρώπινη φύση, αποτέλεσαν τον καμβά αναγνωσμάτων που διαχρονικά μάς συγκινούν, μας αγγίζουν και μας συνδέουν με τα πλούσια αποθέματα της λαϊκής μας παράδοσης.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.

Το θέαμα είναι κατάλληλο για ενήλικες, και παιδιά άνω των 10 ετών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης
Έρευνα / Σύλληψη: Ελπίδα Τοπάλογλου
Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Μουσική / Στο πιάνο: Βέρα Χατζηπαπά
Χορογραφίες: Ελπίδα Τοπάλογλου

Διαβάζουν, χορεύουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί:
Μαρία Μπαταγιάννη, Μαρία Ρήγα, Ελπίδα Τοπάλογλου

Παραγωγή: BLANDA ΑΜΚΕ

Ημέρες και ώρες παράστασης:
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα Έναρξης: 20:30

Αγορά εισιτηρίων:

https://www.more.com/theater/christmas/xristougenniatikes-istories/

Grippe Morale | Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη

Κράτηση θέσης

Ανήμερα των γενεθλίων της κορυφαίας υψιφώνου όλων των εποχών, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει -σε πρώτη δημόσια ανάγνωση- το νέο έργο του Δημήτρη Φοινίτση «Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» στην Οικία Κατακουζηνού, με την Ολύνα Ξενοπούλου στον κεντρικό ρόλο.

Ξημερώματα 16ης Σεπτέμβρη 1977. Η Μαρία Κάλλας αποτραβηγμένη στο παρισινό διαμέρισμά της, διανύει τις τελευταίες ώρες της ζωής της. Μια ένδοξη ζωή παρελαύνει -αποσπασματικά- εμπρός μας μέσα από γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα ενός πολυκύμαντου βίου, εμποτισμένα με ισχυρότατες δόσεις μυθοπλασίας. Δίχως ίχνος νοσταλγίας, η Μαρία μονολογεί απευθυνόμενη στον (αόρατο) Toy, τον αγαπημένο της τετράποδο φίλο -τον «μόνο πιστό» όπως επισημαίνει. Ξεφυλλίζει τα βιβλία συνταγών που -επί χρόνια- διατηρούσε μανιωδώς, σιγοψιθυρίζει το αγαπημένο της τραγούδι από την «πιο γλυκιά ελληνική φωνή» που της χάρισε δώδεκα δίσκους όταν τη συνάντησε στα ωραία (πρώτα) χρόνια του Ωνάση, διαβάζει (στα ιταλικά) ποιήματα που της αφιέρωσε ο Παζολίνι, στρώνει το τραπέζι για λίγους κι εκλεκτούς φίλους ώσπου η πραγματικότητα να μπερδευτεί ολότελα με το χθες και η κατάρρευση να της στερήσει τον λόγο. Μια ασυνήθιστη ζωή σε μια συνηθισμένη νύχτα. Την τελευταία πριν την προδώσει -μια για πάντα!- η καρδιά της.

Η συγγραφική βούληση επικεντρώνεται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ηρωίδας και όχι σε άλλη μια στείρα βιογραφία επάνω σε εξόχως προβεβλημένα γεγονότα της ζωής της Κάλλας. Εστιάζει στα «μικρά» και τα «ελάχιστα» μιας καθημερινότητας με την πατίνα της απέραντης μοναξιάς που την διακατείχε ως τέλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο – σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης
Διαβάζει η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου
Εικαστικό έργο: Ηλιάνα Μπάρδη
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διαθέσιμες θέσεις: 0

Επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα
Σάββατο, 2/12 | Ώρα: 21:00 - 23:00

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Άβυσσος

Mία διαδραστική διάλεξη-εργαστήριο με τον Ρωμανό Γεροδήμο
Κράτηση θέσης

Η Οικία Κατακουζηνού φιλοξένησε την Άβυσσο – ένα βιωματικό ταξίδι
στον κόσμο των συναισθημάτων και της επικοινωνίας με τον Ρωμανό Γεροδήμο.
 
Συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως “Τι μας κάνει βίαιους; Τι προκαλεί τον φόβο και τον θυμό μας; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας;
Πώς συνδέονται οι έμφυλοι ρόλοι με τη βία;
Και τι σχέση έχει η ντροπή με όλα αυτά;
 
Πώς εκφράζεται ο κύκλος ντροπής-βίας στο μυαλό, στο σώμα, στο σπίτι, στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στην τέχνη, στον δημόσιο χώρο
και το αστικό τοπίο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις;”
 
Σε αυτήν την διάλεξη, ο Ρωμανός Γεροδήμος παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της πενταετούς έρευνας του με αφορμή και την πρόσφατη δημοσίευση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε (‘Interdisciplinary Applications of Shame/Violence Theory: Breaking the Cycle’, Palgrave Macmillan 2022).
 
Η διάλεξη είχε χαρακτήρα διαδραστικού εργαστηρίου στο οποίο, μέσα από σειρά ερωτημάτων και ατομικών δημιουργικών δράσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναρωτηθούν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν και  να συνεισφέρουν και να μοιραστούν με τους άλλους τη δική τους γνώση και εμπειρίες και να ζωγραφίσουν πώς αντιλαμβάνονται τη ντροπή και πώς το αντίδοτό της.
 
Από την ψυχανάλυση στο θέατρο, και από την αρχιτεκτονική στην πολιτική επικοινωνία, η θεωρία της ντροπής μας δίνει ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο, ένα αντικλείδι με το οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε όχι μόνο τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο ή στους άλλους, αλλά κυρίως τα όσα συμβαίνουν μέσα μας.
 
___________
 
 
Ο Ρωμανός Γεροδήμος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth στη Μεγ. Βρετανία και στην Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ για τα ΜΜΕ και την Παγκόσμια Αλλαγή. Εκτός από τη διδασκαλία και την έρευνα του, έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (όπως το Essence: Η Ουσία στη Ζωή, 2018) και ντοκιμαντέρ (Αποτροπή, 2020).
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του
«Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα». Γράφει στην Athens Voice.
 
_________
 
Ευχαριστούμε θερμά την Καθημερινή και τον Δημήτρη Ρηγόπουλο 
για το ακόλουθο άρθρο:
 
https://www.kathimerini.gr/opinion/562362415/stin-avysso-tis-ntropis/
 
__________________
 
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το σεμινάριο
θα επαναληφθεί τον Ιούνιο
 
τις ακόλουθες ημέρες:
 
 Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 15:00-18:00
&
Παρασκευή και ώρα 16 Ιουνίου 19:00-22:00
 
για 45 άτομα τη φορά
 
Είσοδος
 20 ευρώ (κανονικό)
10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)

 

«Μια μοναδική βραδιά με τον εξαιρετικό Roman Gerodimos! Μιλήσαμε για την ταπείνωση τη ντροπή, το θυμό και τη βία που προκαλεί. Σχεδιάσαμε ο καθένας μας το πως βλέπουμε τη ντροπή τη συζητήσαμε και αναλογιστήκαμε τον φόβο, την ενοχή, το λόγο που θυμώνουμε, το φόβο της μοναξιάς, της απώλειας του εαυτού μας, του ελέγχου του σώματος, την υπέρμετρη φιλοδοξία που τρέφεται από την ντροπή.

Στο τέλος καταλήξαμε πως η αυτοεκτίμηση, η δημιουργικότητα, το να έχεις επιλογές και να μπορείς να νοιώθεις εμπιστοσύνη και τελικά η συγχώρεση αρχικά απέναντι στον εαυτό σου είναι τα αντίδοτα στον φαύλο κύκλο της ντροπής και της βίας. Κλείσαμε με μια ακόμα ζωγραφιά που κάναμε για το ποιο είναι το αντίδοτο της ντροπής.»
 
«Απολαυστικό! Ευχαριστούμε»

«Ενώ στην αρχή αντιμετώπισα τη διαδικασία του σεμιναρίου με καχυποψία και αμηχανία, [στη συνέχεια] ένιωσα ασφάλεια και αποδοχή. Αυτό για μένα είναι επίτευγμα»

«Γνώση, κατανόηση, λύτρωση. Ευχαριστώ πολύ!»

«Κατανόησα την έννοια της ντροπής και τη σύνδεση της με τον φόβο, τα όρια της, και αισθάνομαι πιο ελεύθερη και δυνατή στη διαχείριση της»

«Τώρα θα μπορούσα να αποδώσω κι άλλα κίνητρα στη συμπεριφορά που με πληγώνει. Σας ευχαριστώ»
 

«Νομίζω ότι θα ξεκλειδώσει ενδογενή και εξωγενή θέματα που αντιμετωπίζω»

«Μου έδωσε τροφή μεγάλων σκέψεων για τις επόμενες συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή μου. Ευχαριστώ πολύ!»

Αυτά είναι μερικά απ’τα τελικά σχόλια επισκεπτών στην «Άβυσσο».

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

 

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για να συνεχίσετε επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδηλώσεις