Παρθεναγωγείο Βόλου- ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση

Δραματοποιημένη αφήγηση με χάρτινες φιγούρες,κούκλες, αντικείμενα,για νεανικό και ενήλικο κοινό στην οικία Κατακουζηνού.
Κράτηση θέσης

“…Ό,τι δυσφημίστηκε και κατηγορήθηκε σε αυτή τη δίκη
αναγνωρίζεται σήμερα ως εθνική ανάγκη και κατοχυρώνεται
με νομοθετικά μέτρα”. (Η Δίκη του Ναυπλίου – Στενογραφημένα πρακτικά)

Αγαπητοί φίλοι της Οικίας Κατακουζηνού
Με χαρά σας ανακοινώνουμε μια ξεχωριστή δράση
για έναν σπουδαίο παιδαγωγό τον Αλέξανδρο Δελμούζο
που στοχοποιήθηκε για την πολύτιμη προσφορά του
όπως συμβαίνει συχνά στους ανθρώπους
που υπηρετούν ένα σπουδαίο όραμα.
Σας καλούμε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.
Ταυτότητα εκδήλωσης
Ημερομηνίες
Πέμπτη 22 Ιουνίου
Παρασκευή 23 Ιουνίου
Τρίτη 27 Ιουνίου
Τετάρτη 28 Τουνίου
Πέμπτη 29 Ιουνίου

Ώρα
19:00-20:00
Είσοδος
12 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο
Μαθήτριες ΑΔΠ
Τα γεγονότα της δραματοποιημένης αφήγησης “Παρθεναγωγείο Βόλου – ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση” εκτυλίσσονται στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε δηλαδή, που επιχειρείται για πρώτη φορά η εφαρμογή των αρχών του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στη Μέση Εκπαίδευση.

Στην παράσταση παρουσιάζονται σε ελεύθερη απόδοση αποσπάσματα από την αλληλογραφία του πρωτοπόρου παιδαγωγού, Αλέξανδρου Δελμούζου, με προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνα και με τη μετέπειτα σύζυγό του Φροσύνη, καθώς και αποσπάσματα από τα πρακτικά της Δίκης του Ναυπλίου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου και της Ορέστειας στη δημοτική, σημειώνονται στην Αθήνα αιματηρά επεισόδια που εντείνουν την πολιτικοποίηση του γλωσσικού ζητήματος.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1908, στον Βόλο, ο διανοούμενος γιατρός και εμπνευστής του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου, Δ. Σαράτσης, προτείνει τη διεύθυνση του σχολείου στον νεαρό, τότε, εκπαιδευτικό Αλ. Δελμούζο. Εκείνος, τολμά να εφαρμόσει ένα καινοτόμο, για την εποχή του, μαθητοκεντρικό παιδαγωγικό σύστημα. Δίνει έμφαση στη νεοελληνική πραγματικότητα, τις φυσικο-μαθηματικές επιστήμες, την τεχνική εκπαίδευση, την παρατήρηση στη φύση, τα γαλλικά…. Παράλληλα, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τη δημοτική γλώσσα στη σχολική τάξη.
Η λειτουργία του ΑΔΠ δεν αργεί να διχάσει την κοινωνία του Βόλου.
Στο ήδη ταραγμένο κλίμα της εποχής, το σχολείο θα κλείσει με διάφορες αφορμές, τον Μάρτιο του 1911, τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.
Τον Απρίλιο του 1914, ο ιδρυτής του σχολείου, Σαράτσης και ο διευθυντής του,
ο «εθνικός» παιδαγωγός όπως τον απεκάλεσαν αργότερα, Δελμούζος, παραπέμπονται σε δίκη στο Ναύπλιο. Μάρτυρες υπεράσπισης είναι, μεταξύ άλλων, πολίτες του Βόλου και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Πολίτης
και Χρ. Τσούντας, με συνήγορο υπεράσπισης τον νομικό συνάδελφο τους και μετέπειτα ακαδημαϊκό, Κ. Τριανταφυλλόπουλο. Μάρτυρες κατηγορίας είναι, μεταξύ άλλων, πολίτες του Βόλου με πρωτοστάτες τον Επίσκοπο της περιοχής και τον διευθυντή της εφημερίδας του Βόλου Κήρυξ. Το δικαστήριο θα κηρύξει αθώους όλους τους κατηγορουμένους και θα επιβάλλει τα έξοδα της δίκης εις βάρος του Δημοσίου.
Το δίτομο έργο «Το Παρθεναγωγείο του Βόλου» του Χαράλαμπου Γ. Χαρίτου
(εκδ. Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας-Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, 1989), είναι η ιστορική πηγή στην οποία κυρίως βασίστηκε το κείμενο της παράστασης μαζί με τα στενογραφημένα πρακτικά της Δίκης του Ναυπλίου (1915).
Κατηγορούμενοι και Συνήγοροι
Στην παράσταση ακούγονται μουσικά αποσπάσματα από έργα των:
M. Καλομοίρη, F. Mendelssohn, M. Monk, F. Schubert, R. Schumann, A. Vivaldi.
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία, εμψύχωση, κούκλες
Φαίη Τσίτου
Σκηνικά-φώτα, κούκλες, βοηθός σκηνοθέτη
Βασίλης Μπουνάτσος
Ρόλοι (ηχογραφημένες φωνές)
Αλέξανδρος Δελμούζος:
Γιάννης Καραούλης
Μαθήτρια από το Βόλο, μαθήτριες του ΑΔΠ, η κοινωνία & ο τύπος του Βόλου:
Ευσταθία Τσαπαρέλη
Πηνελόπη Δέλτα, μαθήτριες του ΑΔΠ, η κοινωνία & ο τύπος του Βόλου:
Γιώτα Φέστα
Δ. Σαράτσης, Γ. Δροσίνης, Ι. Δραγούμης, πατέρας μαθήτριας:
Στέφανος Μπαρμπαλίας
Aξιωματικός, Ν. Πολίτης
Γιάννης Μπαρμπαλιάς
Εισαγωγή
Βασίλης Μπουνάτσος, Φαίη Τσίτου
Οι δύτες ασχολούνται με την τέχνη του κουκλοθέατρου από το 2003 και μελετούν τη χρήση της στην εκπαίδευση και το μουσείο, σε συνδυασμό με μεικτές θεατρικές τεχνικές. Έχουν παρουσιάσει παραστάσεις για εφήβους & ενήλικες (Η Βουτιά, Simultané, Παρθεναγωγείο Βόλου-Ένα σχολείο μέσα στη ζωή και τη φύση) σε παιδιά δημοτικού και οικογένειες (ΤΗΛΕ τῆλε tele) σε θεατρικούς χώρους, μουσεία και σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ομάδα με τη σημερινή της σύνθεση (Φαίη Τσίτου, μουσειοπαιδαγωγός-κουκλοπαίχτρια και Βασίλης Μπουνάτσος, ηλεκτρονικός – κουκλοπαίχτης), υλοποιεί επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς
Στοιχεία επικοινωνίας:
ftsitou@gmail.com / 6973746809

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

 

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για να συνεχίσετε επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδηλώσεις