Κείμενα - Παρουσιάσεις - Δράσεις

Η Πολιτιστική και Αρχιτεκτονική Δημιουργία τα χρόνια του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα. (Το παράδειγμα του Άγγελου Κατακουζηνού και της γενιάς του)

pdf 5,71 MB

 

To συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε με στόχο την παρουσίαση της Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής Δημιουργίας τα χρόνια του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα.
Είναι αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας των ανθρώπων του Ιδρύματος Κατακουζηνού μετά από πρόταση για συνεργασία για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής.
Η ιδέα και ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ανήκει στην μουσειολόγο και επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού Σοφία Ε. Πελοποννησίου η οποία συνεργάστηκε και με μια ομάδα  ανθρώπων με διαφορετικές ιδιότητες και οπτικές για να υπάρχει μια όσο γίνεται πολύπλευρη και αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων.
Ο στόχος είναι να προσφέρει ένα ταξίδι στα χρόνια αυτά, να θυμίσει ανθρώπους που σφράγισαν την εποχή τους, όπως τον Άγγελο Κατακουζηνό και τη γενιά του. Προβάλει ανθρώπους που δημιούργησαν και που αρκετοί από αυτούς υπηρέτησαν με αυτοθυσία το ιδανικό μιας καλύτερης πατρίδας και ενός δικαιότερου κόσμου. Οι συγκεκριμένοι δημιουργοί παρουσιάζονται κυρίως με χρονολογική σειρά και εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάζοντας εκπροσώπους της περιόδου του μεσοπολέμου, φιλοδοξεί να θυμίσει τα όσα εκείνοι κατόρθωσαν σε χαλεπούς καιρούς και να τονίσει το πνεύμα συνεργασίας που τους  χαρακτήριζε πέρα από τις διαφορές τους. Ευελπιστεί επίσης να δώσει πρότυπα σε νέους ανθρώπους ώστε να αγωνιστούν με ποιότητα, δύναμη και συνεργασία με στόχο τη δημιουργία.
Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζει ενδεικτικά κάποιες μορφές και γεγονότα για περαιτέρω σκέψη και είναι ανοιχτό σε καινούργιες προσθήκες.
Η ιδέα είναι να είναι προσβάσιμο ψηφιακά από όλους και είναι χωρισμένο σε ενότητες ώστε  μαθητές και καθηγητές να επιλέγουν τη θεματική που τους ενδιαφέρει.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Οικία Κατακουζηνού το 2012 από τη μουσειολόγο Σοφία Ε. Πελοποννησίου Βασιλάκου και στη συνέχεια λίγους μήνες αργότερα παρουσιάστηκε από την ίδια στο ICOM. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Σοφία Ε. Πελοποννησίου Βασιλάκου και στο Ίδρυμα Κατακουζηνού.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται κατά διαστήματα στην Οικία Κατακουζηνού αλλά είναι ψηφιακά προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μέρος της κοινωνικής προσφοράς του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού.
Για περισσότερες πληροφορίες στο info@katakouzenos.gr