Άβυσσος

Mία διαδραστική διάλεξη-εργαστήριο με τον Ρωμανό Γεροδήμο
Κράτηση θέσης

Η Οικία Κατακουζηνού φιλοξένησε την Άβυσσο – ένα βιωματικό ταξίδι
στον κόσμο των συναισθημάτων και της επικοινωνίας με τον Ρωμανό Γεροδήμο.
 
Συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως “Τι μας κάνει βίαιους; Τι προκαλεί τον φόβο και τον θυμό μας; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας;
Πώς συνδέονται οι έμφυλοι ρόλοι με τη βία;
Και τι σχέση έχει η ντροπή με όλα αυτά;
 
Πώς εκφράζεται ο κύκλος ντροπής-βίας στο μυαλό, στο σώμα, στο σπίτι, στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στην τέχνη, στον δημόσιο χώρο
και το αστικό τοπίο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις;”
 
Σε αυτήν την διάλεξη, ο Ρωμανός Γεροδήμος παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της πενταετούς έρευνας του με αφορμή και την πρόσφατη δημοσίευση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε (‘Interdisciplinary Applications of Shame/Violence Theory: Breaking the Cycle’, Palgrave Macmillan 2022).
 
Η διάλεξη είχε χαρακτήρα διαδραστικού εργαστηρίου στο οποίο, μέσα από σειρά ερωτημάτων και ατομικών δημιουργικών δράσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναρωτηθούν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν και  να συνεισφέρουν και να μοιραστούν με τους άλλους τη δική τους γνώση και εμπειρίες και να ζωγραφίσουν πώς αντιλαμβάνονται τη ντροπή και πώς το αντίδοτό της.
 
Από την ψυχανάλυση στο θέατρο, και από την αρχιτεκτονική στην πολιτική επικοινωνία, η θεωρία της ντροπής μας δίνει ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο, ένα αντικλείδι με το οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε όχι μόνο τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο ή στους άλλους, αλλά κυρίως τα όσα συμβαίνουν μέσα μας.
 
___________
 
 
Ο Ρωμανός Γεροδήμος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth στη Μεγ. Βρετανία και στην Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ για τα ΜΜΕ και την Παγκόσμια Αλλαγή. Εκτός από τη διδασκαλία και την έρευνα του, έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (όπως το Essence: Η Ουσία στη Ζωή, 2018) και ντοκιμαντέρ (Αποτροπή, 2020).
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του
«Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα». Γράφει στην Athens Voice.
 
_________
 
Ευχαριστούμε θερμά την Καθημερινή και τον Δημήτρη Ρηγόπουλο 
για το ακόλουθο άρθρο:
 
https://www.kathimerini.gr/opinion/562362415/stin-avysso-tis-ntropis/
 
__________________
 
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το σεμινάριο
θα επαναληφθεί τον Ιούνιο
 
τις ακόλουθες ημέρες:
 
 Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 15:00-18:00
&
Παρασκευή και ώρα 16 Ιουνίου 19:00-22:00
 
για 45 άτομα τη φορά
 
Είσοδος
 20 ευρώ (κανονικό)
10 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι)

 

«Μια μοναδική βραδιά με τον εξαιρετικό Roman Gerodimos! Μιλήσαμε για την ταπείνωση τη ντροπή, το θυμό και τη βία που προκαλεί. Σχεδιάσαμε ο καθένας μας το πως βλέπουμε τη ντροπή τη συζητήσαμε και αναλογιστήκαμε τον φόβο, την ενοχή, το λόγο που θυμώνουμε, το φόβο της μοναξιάς, της απώλειας του εαυτού μας, του ελέγχου του σώματος, την υπέρμετρη φιλοδοξία που τρέφεται από την ντροπή.

Στο τέλος καταλήξαμε πως η αυτοεκτίμηση, η δημιουργικότητα, το να έχεις επιλογές και να μπορείς να νοιώθεις εμπιστοσύνη και τελικά η συγχώρεση αρχικά απέναντι στον εαυτό σου είναι τα αντίδοτα στον φαύλο κύκλο της ντροπής και της βίας. Κλείσαμε με μια ακόμα ζωγραφιά που κάναμε για το ποιο είναι το αντίδοτο της ντροπής.»
 
«Απολαυστικό! Ευχαριστούμε»

«Ενώ στην αρχή αντιμετώπισα τη διαδικασία του σεμιναρίου με καχυποψία και αμηχανία, [στη συνέχεια] ένιωσα ασφάλεια και αποδοχή. Αυτό για μένα είναι επίτευγμα»

«Γνώση, κατανόηση, λύτρωση. Ευχαριστώ πολύ!»

«Κατανόησα την έννοια της ντροπής και τη σύνδεση της με τον φόβο, τα όρια της, και αισθάνομαι πιο ελεύθερη και δυνατή στη διαχείριση της»

«Τώρα θα μπορούσα να αποδώσω κι άλλα κίνητρα στη συμπεριφορά που με πληγώνει. Σας ευχαριστώ»
 

«Νομίζω ότι θα ξεκλειδώσει ενδογενή και εξωγενή θέματα που αντιμετωπίζω»

«Μου έδωσε τροφή μεγάλων σκέψεων για τις επόμενες συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή μου. Ευχαριστώ πολύ!»

Αυτά είναι μερικά απ’τα τελικά σχόλια επισκεπτών στην «Άβυσσο».

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

 

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για να συνεχίσετε επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδηλώσεις