Η οικία Κατακουζηνού συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό το αρχείο της

Κράτηση θέσης

Με μεγάλη χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας
μια σημαντική εργασία τριών χρόνων
η οποία πραγματοποιήθηκε από
τον Β΄ Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κατακουζηνού
κ. Ζήσιμο Χ. Συνοδινό, Ιστορικό-Αρχειονόμο,
και τον κ. Ελευθέριο-Βενιζέλο Πριναράκη, Αρχειονόμο MSc,
που αφορά την πλήρη οργάνωση, ταξινόμηση, περιγραφή και ευρετηρίαση του πολύτιμου αρχειακού υλικού του A. και της Λ. Κατακουζηνού.

Από τις τεκμηριωτικές εργασίες, που βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης, έχουν προκύψει 3 κύριες αρχειακές ενότητες (υπο-αρχεία), με τις επιμέρους σειρές και υποσειρές τους, καθώς και τα αντίστοιχα εργαλεία έρευνας.

Το πρωτογενές υλικό στο σύνολό του τοποθετήθηκε σε αντιόξινους φακέλους, υποφακέλους και αρχειακά κουτιά.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού
Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου


ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ
18:30

Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
Σύνταγμα
5ος όροφος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ


Ιστορικό Αρχείο του ζεύγους Κατακουζηνού (1920-1997)

Στα περιεχόμενα του αρχείου αποτυπώνεται η πλούσια δράση και μεγάλη προσφορά του Άγγελου Κατακουζηνού στον ιατρικό-επιστημονικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα καθώς και της συζύγου του Λητώς Πρωτοπαπά-Κατακουζηνού στον λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό, όπως επίσης και οι πολυετείς, φιλικές σχέσεις του ζευγαριού με εξέχουσες προσωπικότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από την επεξεργασία του υλικού προέκυψαν τρεις μείζονες ενότητες.

Η πρώτη αφορά τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου νευρολόγου-ψυχιάτρου Άγγελου Κατακουζηνού (1902-1982), η δεύτερη ενότητα τη ζωή και το έργο της συγγραφέως Λητώς Κατακουζηνού (1904-1997) και η τρίτη αφορά τις κοινές δραστηριότητές τους.

Η συνολική έκταση του αρχείου, χωρίς να υπολογιστεί το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υπολογίζεται σε 11 περίπου γραμμικά μέτρα και αριθμεί σήμερα 102 αρχειακά κουτιά, που περιλαμβάνουν 490 φακέλους με χειρόγραφα, λυτά έγγραφα, φυλλάδια, κατάστιχα κ.λπ.

Παράλληλα με την πλήρη επεξεργασία του αρχείου του ζεύγους Κατακουζηνού, τακτοποιήθηκε σε πρώτη φάση και η πλούσια βιβλιοθήκη τους, που περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά ιατρικά βιβλία και περιοδικά, αλλά και αρκετά βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, πολιτικοκοινωνικά, καλλιτεχνικά, λευκώματα, ελληνικά και ξενόγλωσσα, κυρίως του 20ού αι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποικίλα βιβλία (ελληνικά και ξένα) με τις χειρόγραφες αφιερώσεις των ίδιων των συγγραφέων τους, φίλων και γνωστών του ζεύγους.


Το σκεπτικό του ICOM

Tα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.

Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διαθέσιμες θέσεις: 0

Επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα
Τρίτη, 28/5 | Ώρα: 18:30

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.