Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: Επιτάφιος Λόγος του Περικλή στην Οικία Κατακουζηνού

Οι θέσεις για την συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν εξαντληθεί
Σάββατο 9, 16, 23 Φεβρουαρίου στις 21:15
Πέμπτη 14 στις 21:15

Οι θέσεις για την συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν εξαντληθεί

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ευχαριστούμε θερμά τους:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ

που αποφάσισαν τα ακόλουθα:

“Θέτουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
την θεατρική παράσταση “Επιτάφιος του Περικλή”
που θα παρουσιαστεί στην Οικία Κατακουζηνού.”

Οι παραστάσεις αφιερώνονται στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, μικρό αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς του.

Επιτάφιος Λόγος του Περικλή

“Διότι τους φίλους μας επιδιώκομεν ν’ αποκτήσωμεν όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλ’ ευεργετούντες αυτούς. Καθόσον ο ευεργετήσας είναι φίλος ασφαλέστερος από τον ευεργετούμενον, διότι επιδιώκει δια της συνεχίσεως της προς αυτόν ευμενείας να διατηρήση την ευγνωμοσύνην του. Ενώ ο ευεργετηθείς είναι μάλλον αδιάφορος φίλος, καθόσον γνωρίζει ότι θ’ ανταποδώση την προς αυτόν χάριν όχι ως εύνοιαν, αλλ’ ως εξόφλησιν χρέους. Και μόνοι αφόβως ωφελούμεν άλλους όχι από υπολογισμόν δια το ιδικόν μας υλικόν συμφέρον, αλλ’ από εμπιστοσύνην προς το ελευθέριον πνεύμα, από το οποίον εμπνεόμεθα.”

Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεία: Ιωάννα Σπανού

Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί στον Κεραμεικό τον Επιτάφιο Λόγο και παραδίδει στις επόμενες γενιές την προσωπική του παρακαταθήκη για το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Ένα μνημείο λόγου αντάξιο του Παρθενώνα και των έργων του Χρυσού Αιώνα που σύμφωνα με τον Πλούταρχο, «το καθένα είχε από τότε που έγινε την ομορφιά του αρχαίου, αλλά κρατάει ως τώρα τη δροσερότητα ενός πρόσφατου και νέου έργου. Τόσο πολύ πάνω σ᾽ αυτά τα έργα ανθίζει μια νεότητα που διατηρεί παντοτινά ανέγγιχτη από το χρόνο τη μορφή τους, σα να είχαν μέσα τους μια πνοή αμάραντη και μιαν αγέραστη ψυχή!»

Η παράσταση χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με την σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο Δήμος Αβδελιώδης έχει δημιουργήσει μια παράσταση που αποκαλύπτει σύμφωνα με το σκηνοθετικό του σημείωμα ότι «η ποιοτική διαφορά αυτής της Δημοκρατίας απ’ όλα τ’ άλλα αυταρχικά –φοβικά πολιτεύματα, δεν βρίσκεται μόνον στην ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στους νόμους και στην αυτονόητη δυνατότητα να αναπτύσσει ο κάθε πολίτης στο έπακρο, όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την οικονομική του ισχύ, μέσα απ’ όλες τις θέσεις και τα αξιώματα,
καθώς και σ’ όλα τα άλλα προνόμια που προκύπτουν σαν φυσικά επακόλουθα ενός εξέχοντος πολιτειακού σχεδιασμού. Η μεγάλη κυρίως διαφορά βρίσκεται στην αιτία, η οποία γονιμοποιεί αενάως το πνεύμα της Δημοκρατίας, που είναι η σοφή διαχείριση του Λόγου και της Βούλησης σαν ανώτερου θεϊκού εργαλείου από τους ανθρώπους, ώστε να επιλέγουν οι ίδιοι με απόλυτη συνειδητότητα μέσα στον παρόντα χρόνο, την ομορφιά, από την ασχήμια, την διακριτικότητα, από τον εγωισμό, την ελευθερία, από τον καταναγκασμό, την απόλαυση, από τον βασανισμό, τον ανθρωπισμό και το φως, από την βαρβαρότητα και την μυστικοπάθεια, επιλογές που ενέχουν την ενθουσιώδη προσδοκία μόνο θετικών και καλών έργων.»

Σε συνέχεια της θερμής σας ανταπόκρισής στην προσπάθεια του ΔΣ του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού
να ακουστεί ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή, σε ένα χώρο που βρίσκεται σε διάλογο με τη Βουλή των Ελλήνων σας ανακοινώνουμε τις νέες ημερομηνίες των παραστάσεων

Ημερομηνίες:

Φεβρουάριος
Σάββατο 9, 16, 23 Φεβρουαρίου στις 21:15

Μάρτιος
Πέμπτη 14 στις 21:15

Ο χώρος θα ανοίγει για το κοινό στις 8:45 πριν την έναρξη
Η παράσταση θα ξεκινάει ακριβώς στις 21:15

ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
Πλατεία Συντάγματος

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Για κρατήσεις στο info@katakouzenos.gr

…….

https://www.catisart.gr/ioanna-spanoy-o-anthropos-kalliergeitai-monon-otan-epidiokei-na-dosei-kai-na-parei-to-kalo/

https://diastixo.gr/allestexnes/theatro/9839-epitafios-perikli

http://cultureloversgr.blogspot.com/2018/04/blog-post_16.html