Το λογοτεχνικό έργο του Πάνου Τζελέπη – «Ιστορίες του νταή-Σταβρή» και «Ένας νταής»

Σάββατο 6 Απριλίου 2019
12:30 - 14:30
Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Αφιέρωμα
στον λογοτέχνη αρχιτέκτονα Πάνο Ν. Τζελέπη

Στο αφιέρωμα, η Νίκη Σταυρίδη, θα διαβάσει χαρακτηριστικές ιστορίες από τα βιβλία του Πάνου Τζελέπη, «Ιστορίες του νταή-Σταβρή» και «Ένας νταής» και η Βικτωρία Τάσκου θα συνοδέψει με το ούτι συν-δημιουργώντας με τη μουσική την ανάγνωση των κειμένων.

Σάββατο 6 Απριλίου 2019
12:30 – 14:30
Ο χώρος θα ανοίξει στις 12:00

Είσοδος Ελεύθερη
Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Σας ευχαριστούμε

Ο αρχιτέκτονας λόγιος και ευπατρίδης Πάνος Τζελέπης του Νικολή (1894 Πόλη -1976 Αθήνα), πέρα από το αρχιτεκτονικό έργο και τα βιβλία του για την ελληνική λαϊκή και άλλη αρχιτεκτονική, εξέδωσε σε προχωρημένη ηλικία και δύο βιβλία με λογοτεχνικό περιεχόμενο, τα οποία αφορούν την γενέτειρά του Κωσταντινούπολη και τους λαϊκούς ανθρώπους της. Θέλησε, με μια σειρά από ιστορίες που μοιράζονται στις δύο αυτές εκδόσεις, να αποτυπώσει χαρακτηριστικά του βίου και του ήθους τους. Πρόκειται για τα βιβλία «Ιστορίες του νταή-Σταβρή από την εποχή των σουλτάνων» που εκδόθηκε το 1965 και «Ένας νταής» που εκδόθηκε το 1971, και τα δύο με δαπάνη του ίδιου του συγγραφέα. Τα βιβλία αυτά χάθηκαν μέσα στις περιπέτειες και τις αλλαγές που ζούσε η Ελλάδα κατά τις δεκαετίες ’60, ’70 και μετά. Ξεχάστηκαν. Το πρώτο από τα δύο κατά καλή τύχη επανεκδόθηκε το 2003 και έτσι ο Πάνος Τζελέπης και η γλαφυρή διήγησή του έφτασε μέχρι ένα σύγχρονό μας κοινό.
Στα βιβλία του περιγράφει την ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου γνώριμου που ωστόσο άλλαξε ριζικά όπως λέει ο ίδιος στον πρόλογο του ενός βιβλίου.
Περιγράφει έναν κόσμο που αν και περασμένος εξακολουθεί παρ’ όλα αυτά να φτάνει ζωντανός και οικείος σε εμάς.

Βιογραφικά

Νίκη Σταυρίδη, μεγαλωμένη στην Κωσταντινούπολη. Μεταφραστικό έργο: Δεν έχω πατρίδα έχω τον τόπο μου – Ρωμιοί της Πόλης της Νουρντάν Τουρκέρ (εκδ. Πατάκης 2018). Συγγραφικό έργο: Μικρές αστόλιστες ιστορίες, εκδόσεις της Εστίας 2018.
Βικτωρία Τάσκου, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Αθήνας, παίζει και διδάσκει ούτι στο μουσικό σχολείο Ιλίου. Η μελέτη της έχει ως επίκεντρο την μουσική της Κωνσταντινούπολης, ασχολείται με τη σύνθεση και είναι μέλος του μουσικού σχήματος «Νέδα».

Χώρος

Οικία Κατακουζηνού
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
5ος όροφος

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΘΕΣΕΩΝ
Διαθέσιμες θέσεις: 0

Επιλεγμένη ημερομηνία και ώρα
Σάββατο, 6/4 | Ώρα: 12:30 - 14:30

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.