Συναυλία του Αιμίλιου Πολίτη

Τρίτη 19 Μαρτίου, Τρίτη 16 Απριλίου
Ώρα: 20.30

Τρίτη 19 Μαρτίου & Τρίτη 16 Απριλίου

Συναυλία του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
στην Οικία Κατακουζηνού
ώρα 20.30

Μουσική για φωνή και ένα τρίο –
Μία φωνή που υψώνεται σα μεταξένιο νήμα.
Μία φωνή που ορθώνεται βαθειά και επική
Ένα βιολοντσέλο από βελούδο έως ασήμι
Ένα φλάουτο ζεστή ανάσα δικού μας ανθρώπου
Ένα πιάνο τοποτηρητής και ρυθμιστής
για (μεταξύ άλλων)…:
την επιθυμία για απόδραση από το θερινό άστυ
μια βροχή καθαρτήρια
δύο αποχαιρετισμούς στον Χρήστο Βακαλόπουλο
ένα νανούρισμα για μια απειλητική νύχτα
ένα Σαιξπηρικό αηδόνι
μια Σουίτα για μια θυσιαστική βασίλισσα
μια Σουίτα για ένα φονικό φεγγάρι
ένα “δικό μας” θαλασσινό τοπίο…
για μια θάλασσα αέναα εγκυμονούσα
αλλά μη-τίκτουσα,
που ήχους κυματίζει,
χνώτο υδάτινο που αχνίζει στάλες,
ρόγχος παφλαστικός,
βουβή φουσκοθαλασσιά
που πάνω της ανέμελα ταξιδεύουμε
περιηγητές και τουρίστες.

Θα ακουστούν η μουσική από το cd «Mare nostrum» (εκδόσεις Μετρονόμος),
και οι σουίτες «Άλκηστις» από το ομώνυμο έργο του Ευριπίδη και «Φεγγάρι».

Τραγουδούν η Μαριλένα Χρυσοχοϊδη και η Ειρήνη Σγουρίδου
Φλάουτο η Ειρήνη Σγουρίδου, Βιολοντσέλο ο Γιάννος Γιοβάνος,
Πιάνο η Mαρίνα Χρονοπούλου
Συμμετέχει η ηθοποιός Ηλέκτρα Μαγγίνα

“για εμάς και μόνο το να παίζεται ζωντανά στη χώρα μας μουσική όπως αυτή του Αιμίλιου Πολίτη είναι γεγονός όχι απλώς ευχάριστο αλλά και πολύ σημαντικό…”
Θάνος Μαντζάνας, εφημερίδα η «Αυγή»

Για λόγους περιορισμένου αριθμού θέσεων παρακαλούμε να γίνει κράτηση
στο τηλέφωνο 6977640562.

Είσοδος: 10 ευρώ

Οικία Κατακουζηνού
Λεωφ. Β. Αμαλίας 4,
Πλατεία Συντάγματος
5ος όροφος

Σας ευχαριστούμε

 

 

Αιμίλιος Πολίτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Ανώτερα θεωρητικά της μουσικής με το Μιχάλη Τραυλό. Για δύο χρόνια υπήρξε συνεργάτης του Νίκου Μαμαγκάκη. To 1993 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Antinea Verlag, München, η «Μικρή σουίτα» για πιάνο (Kleine suite für clavier). Από το 1997 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο, μελοποιήσεις ποιημάτων καθώς και μικρά οργανικά. Συμμετείχε στις Συναυλίες Νέων Ελλήνων συνθετών του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας». Έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις της δουλειάς του στην Αθήνα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εύμαρος» στο «Τριανόν» και στο «Κελάρι». Το 2017 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Μετρονόμος»
ο δίσκος του “Mare nostrum”.

 

Ιωάννης-Κων/νος Γιοβάνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Βιολοντσέλλο το 1989 στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του κ.Νίκου Κοτζιά, όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα το 2005, με βαθμό “ Άριστα Παμψηφεί”. Το 2006 συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Münster της Γερμανίας με καθηγητή τον Matias de Oliveira Pinto όπου το 2008 έλαβε το Δίπλωμα ( Diplom-Kunstlerische Instrumentalausbildung) και ήταν υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών και του Οργανισμου Υehoudi Menuhin Live Music Now. Είναι πλέον απόφοιτος Master, του Μπαρόκ τμήματος (Alte Musik-Barockcello) της ίδιας σχολής, απο τη τάξη της Susanne Wahmhoff.
Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ρεθύμνου, την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, την ομάδα Τέχνης “ Πάροδος”, την ομάδα λυρικού θεάτρου “Ραφή”, διάφορα σύνολα και ορχήστρες κ.α , με εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο. Από το 2005 είναι έκτακτο μέλος του Οκτέττου Αθηνών του Παντελή Δεσποτίδη και από το 2006 έκτακτο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, ενώ το 2011
ήταν μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια κλασσικής και προκλασσικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ άλλων, με τους , Antonio Meneses, Peeter Paemuru, Gesa Bifio, Nomos Quartett, Nicholas Selo, Neue Düsseldorfer Hofmusik,
Werner Matzke κ.α

 

Ηλέκτρα Μαγγίνα

Γεννήθηκε το 1994. Ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου (τμήμα υποκριτικής, 2018), και τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (τομέας Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας). Παρακολουθεί μαθήματα κλασικού πιάνου με τον σολίστ Πέτρο Μπούρα.

 

Ειρήνη Σγουρίδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Κιλκίς.
Το οικογενειακό περιβάλλον την βοήθησε απο παιδί να ενδιαφερθεί για τον παραδοσιακό χορό και την μουσική του τόπου. Ξεκινάει ωδειακές σπουδές μελετώντας αρχικά κλασσική κιθάρα , αργόρερα όμως συνεχίζει με το φλάουτο.
Το 2016 παίρνει δίπλωμα με καθηγητή τον Νίκο Νικόπουλο στο ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Εχει σπουδάζει δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα εξελίσεται στην μουσική στρέφοντας το ενδιαφέρον στην τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό.
Έχει εμφανιστεί σε ποικίλα μουσικά σχήματα τραγουδώντας, παίζοντας φλάουτο, κρουστά. Έτσι ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και εμφανίστηκε σε διάφορες μουσικές σκηνές, θέατρα αλλά και παίζοντας στο δρόμο.
Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, όπου γνωρίζεται με νέους συνθέτες, εναλλακτικούς περφόρμερζ, εικαστικούς· αρχίζει να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις σαν ηθοποιός και μουσικός.
Συνδυάζοντας της καλλιτεχνική παιδεία με τις κοινωνιολογικές της προεκτάσεις, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται να εργάζεται με άτομα που είναι σε διαδικασία επανένταξης.

 

Μαριλένα Χρυσοχοϊδη

Υψίφωνος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και σαντούρι στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου και στο Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών αποσπώντας βραβεία και υποτροφίες. Το 2014 πήρε δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα παμψηφεί. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Μερικές από τις συμμετοχές της είναι: Γλαύκων (Το Σπήλαιο, Τ.Μούσας) μοντέρνα όπερα σε τρέχουσα διεθνή τουρνέ, Lenore (Raven Revisited, Κ.Κριτσωτάκης) Θέατρο της οδού Κυκλάδων, Clorinda (La Cenerentola, G.Rossini) Φεστιβάλ Αιγαίου, Βέρα (Οι Απάχηδες των Αθηνών, Ν.Χατζιαποστόλου) θέατρο Μπρόντγουαιη, Όλγα (Η έυθημη Χήρα, F.Lehár) Μέγαρο Μουσικής, Ελένη (Ελένη, Α.Καρατζίκης) Θέατρο Κνωσσός, Caroline (The Idea, G.Holst) Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Oberto (Alcina, G.F.Händel) Θέατρο της οδού Κυκλάδων, Σαντούρι (Orchestra Mobile – Άξιον Εστί, Μ.Θεοδωράκης), Σαντούρι (The Mediterranean Dimension Project 2018, Hassan Taha, Malta).

 

Μαρίνα Χρονοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1995 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Το 2003 ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές της (Δίπλωμα Πιάνου, Πτυχίο Φούγκας) στην Αθήνα. Έχει συνοδεύσει τραγουδίστριες κλασσικού τραγουδιού στο Κεντρικό Ωδείο Κ. Κλάββα και έγχορδα στο Ελληνικό Ωδείο. Έχει παίξει πιάνο σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνθέσει μουσική για δύο ταινίες μικρού μήκους, ένα ντοκυμαντέρ, καθώς και για πολλές θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου, Ν. Μαστοράκη, Σ. Λιβαθινού, Λ. Μελεμέ, Μ. Παπαδημητρίου και άλλων. Έκανε μουσική διδασκαλία στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης Όρνιθες (σκηνοθεσία Κ. Κουν, μουσική Μ. Χατζιδάκις) (2008), και Πλούτος σε σκηνοθεσία Δ. Χρονόπουλου. Διδάσκει σολφέζ στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και στη σχολή Πράξη Επτά.