ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το «Καφέ Ψ» στην οικία Κατακουζηνού

Ανοικτές συναντήσεις που οργανώνει ο κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Βαϊτσαράς

Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση.

Με τον Γιάννη Βαϊτσαρά – Ψυχαναλυτή – συγγραφέα

Δευτέρα 01/4/19, ώρα 21:00:
Σπίτι και οικογένεια.

Τρίτη 02/04/19, ώρα 19:00
Το καταφύγιο των ονείρων μας και Σπίτι και οικογένεια. (επανάληψη)

 

Συμμετοχή: 5 ευρώ

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσης με SMS ή κλήση στο τηλ. 6979354761, καθώς και με αποστολή e-mail στην διεύθυνση: psyvaits@gmail.com

 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να παραστείτε, θερμή παράκληση να ενημερώσετε εγκαίρως.

Η οικία Κατακουζηνού
Και το «Καφέ Ψ»
Σας προσκαλούν
Στις συναντήσεις με γενικό θέμα: Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση.
Με τον Γιάννη Βαϊτσαρά
Ψυχαναλυτή-συγγραφέα

Ο Γιάννης Βαϊτσαράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Έφυγε στο Παρίσι το 1974 και σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά το 1990 σπούδασε Κλινική Ψυχολογία και εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση.
Από το 2000 ζει στην Ελλάδα και ασκεί το επάγγελμα του κλινικού ψυχολόγου και ψυχαναλυτή.
Τα τελευταία χρόνια γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα που έχουν σαν κεντρικό θέμα την ψυχανάλυση.
Είναι ο εμψυχωτής των «Καφέ Ψ». Πρόκειται για ανοιχτές συναντήσεις που συνδέουν την ψυχανάλυση με διάφορες μορφές τέχνης. http://café-psy.blogspot.gr
Στις συναντήσεις «Καφέ Ψ» στην οικία Κατακουζηνού θα μιλήσει για την διπλή εμπειρία, του αρχιτέκτονα και του ψυχαναλυτή.
Θα προβληθούν βίντεο βασισμένα σε διηγήματά του που εκφράζουν την αμφίδρομη σχέση ψυχανάλυσης και αρχιτεκτονικού χώρου.
Από την ομιλία και τα κείμενα θα αναδειχθεί η επιρροή του δομημένου περιβάλλοντος στην ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.
Σε συνθήκες ψυχαναλυτικής συνεδρίας οι ήρωες των διηγημάτων εκφράζουν το πώς βιώνουν ψυχικά τον πραγματικό χώρο μέσα στον οποίο κινούνται και αισθάνονται.

Πληροφορίες

Δευτέρα 1/4/19, στις 21:00
Σπίτι και οικογένεια.

Ο τόπος όπου ζούμε, το σπίτι μας, είναι πολύ περισσότερο από μια στέγη σχεδιασμένη να μας προστατεύει από την βροχή ή το κρύο. Ως καταφύγιο της οικογένειας, ενσωματώνει το παρελθόν και περιέχει μνήμη, μερικές φορές σε πολλές γενιές. Μέσα στην οικογένεια, εμφανίζονται συνθήκες συνεννόησης (ή μη συνεννόησης) για την επένδυση των διαφόρων τόπων, των κοινών χώρων, των δωματίων.

Όλα περνούν μέσα από ασυνείδητους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται στο πλαίσιο της οικογένειας. Το βάρος της οικογενειακής ιστορίας κλείνεται στους τοίχους των σπιτιών, με συμβολισμούς στα πατάρια, στις ντουλάπες, στις αποθήκες: μυστικά, ανείπωτα, παρεξηγήσεις, που σχεδόν πάντα παραπέμπουν σε ερωτικά γεγονότα και φαντασιώσεις. Αλλά συγχρόνως παραπέμπουν σε μετέπειτα ψυχικά μπλοκαρίσματα που σχετίζονται με την λίμπιντο.

Τρίτη 02/04/19, ώρα 19:00
Το καταφύγιο των ονείρων μας και Σπίτι και οικογένεια. (επανάληψη)

Το όνειρο είναι δομημένο συχνά σαν τρελό οικοδόμημα, που εξαρτάται από ένα υπολανθάνον περιεχόμενο, παραβλέποντας την εξωτερική πραγματικότητα.
Αρχιτέκτονες είμαστε όλοι μας, όταν σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον, ο καθένας με τα μολύβια και τους ραπιντογράφους που διαθέτει.
Ο εξωτερικός κόσμος με τους περιορισμούς του παρεμβαίνει στην σχεδίαση της οικοδομής από τον αρχιτέκτονα. Όμως σχεδίαση ανθρώπινης κατοικίας  δεν σημαίνει μόνον  απόκριση σε λειτουργικούς και τεχνικούς κανόνες. Ο αρχιτέκτονας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την ψυχική διάσταση και να μην λάβει υπόψη του το υποσυνείδητο και την «ψυχικοποίηση» του χώρου.

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσης με SMS ή κλήση στο τηλ. 6979354761, καθώς και με αποστολή e-mail στην διεύθυνση: psyvaits@gmail.com

 

Συμμετοχή: 5 ευρώ.

 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων,  σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να παραστείτε,  θερμή παράκληση να ενημερώσετε εγκαίρως.