Μικρές ιστορίες του Οίκου Τσοπανέλη για την Λητώ Κατακουζηνού

Μια συνεργασία στο πλαίσιο του ART TAKE OVER II, στο The Mall Athens

Είναι μεγάλη χαρά  που φέτος η Οικία Κατακουζηνού παρουσιάζει στο πλαίσιο του ART TAKE OVER II, στο The Mall Athens ένα μικρό μέρος της ιδιωτικής συλλογής των δημιουργιών του Οίκου Τσοπανέλη
για τη Λητώ Κατακουζηνού.

Η συλλογή που παρουσιάζεται αφορούν δημιουργίες του Οίκου από την δεκαετία του’50 ως τις αρχές του’80.

Στη φωτογραφία από αριστερά ο Άγγελος Κατακουζηνού, το ζεύγος Jean Baelen (Ο Jean Baelen υπήρξε ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα περί το 1955) και στα δεξιά η Λητώ Κατακουζηνού

Η Λητώ Κατακουζηνού, το γένος Πρωτόπαππα γεννήθηκε το 1907 στο Πειραιά. Από μικρή ηλικία έφυγε, μαζί με τη μητέρα της, για Βερολίνο και Ρώμη, από όπου επέστρεψε σε ηλικία 20 ετών. Είχε μία ισχυρή προσωπικότητα με πολλές καλλιτεχνικές κλίσεις και μεγάλη αγάπη προς τη λογοτεχνία. Μιλούσε με άνεση Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Με τον Άγγελο Κατακουζηνό, σπουδαίο νευρολόγο-ψυχίατρο και άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών, γνωρίστηκαν το 1932 και μαζί με τον Βαλή (Ευάγγελο- Βαγγέλη- ΒΑ + ΛΗ από το Λητώ),
όπως τον αποκαλούσε χαιδευτικά, πορεύτηκαν για 50 σχεδόν χρόνια.

Η Λητώ στράφηκε μετά την κατοχή, προς τη λογοτεχνία  και το 1946 κυκλοφόρησε το θεατρικό έργο της «Φωτεινό Μονοπάτι», το οποίο ανέβηκε την ίδια χρονιά στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη.
Άλλα έργα της είναι: Η νουβέλα Του Έρωτα και της Θάλασσας, 1950, η συλλογή διηγημάτων Κύματα, 1957
και το μυθιστόρημα Απ’ το Δείλι ως την Αυγή, 1957,  όλα από τις εκδόσεις Ίκαρος. Καθώς επίσης και η συλλογή διηγημάτων Όμορφο Καράβι μου – Θύμησή μου, 1977 και Συντροφιά με τον Albert Camus, 1979,
από τον εκδοτικό οίκο Ερμείας.
Αυτό όμως που την έκανε ευρέως γνωστή ήταν το βιβλίο  που έγραψε για τη ζωής της με τον Άγγελο Κατακουζηνό, από τον εκδοτικό οίκο Μικρή Άρκτος.

Στο πλαίσιο της δράσης ART TAKE OVER II δόθηκαν προς έκθεση, κάποιες δημιουργίες του Οίκου Τσοπανέλη για τη Λητώ. Από όσο γνωρίζουμε η ίδια επέλεγε τα υφάσματα και τα σχέδια.

Οι δημιουργίες αυτές παρουσιάζουν ακόμα μια πλευρά της «Ξανθιάς Αφροδίτης της Αθήνας», την κοσμική της πλευρά και με την ευκαιρία της έκθεσης βγαίνουν από τις ντουλάπες και μας καλούν να ταξιδέψουμε σε εποχές που οι άνθρωποι διέθεταν χρόνο για να επιμεληθούν τα ρούχα τους, να στροβιλιστούν σε χοροεσπερίδες και να χαρούν τις βραδιές τους, με έναν τρόπο που έχει πια χαθεί και μπορούμε μόνο να τον νοσταλγούμε.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Διευθυντή του the Mall Athens κ. Βαγγέλη Ζαρκαλή, την επιμελήτρια του ART TAKE OVER II  κα  Ίριδα Κριτικού, την Υπεύθυνη Παραγωγής κα Έλενα Γιαννακοπούλου, τον φωτογράφο κ. Ηλία Γεωργουλέα και όλη την υπέροχη ομάδα που εργάστηκε για την όλη εκδήλωση.

Σας περιμένουμε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στις 19.00.

Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου
Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού & Υπεύθυνη του Αρχείου
Mουσειολόγος
Γ. Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού