ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ από Η&Μ, Ηeritage & Museums

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ από Η&Μ, Ηeritage & Museums

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2020

 

Εφέτος γιορτάζουμε τις “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς” μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πνεύμα, λόγω της πανδημίας Covid-19.

H Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρώπης κα Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε ότι “εφέτος εκτός από τις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, οι “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς” προσφέρουν μία εξαιρετική γκάμα ψηφιακού περιεχομένου του Πολιτισμικού Αποθέματος της Ευρώπης.

Ως γνωστόν, η πανδημία έχει διαταράξει τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας και ενεργειών στον τομέα του Πολιτισμού και ανέδειξε περισσότερο από ποτέ, πόσο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Ιδρυμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παράλληλα η κα Γκαμπριέλ, σημείωσε εμφαντικά με βάση τον φετινό θεματικό τίτλο “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Εκπαίδευσης” πως το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό, καθώς επίσης και πως για να διατηρηθεί η μνήμη των πολιτιστικών Αγαθών της Ευρώπης θα πρέπει να γίνεται ανταλλαγή εμπειριών. Επίσης, πως η απόκτηση γνώσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την σχολική περίοδο “Δεν είναι Πολυτέλεια, είναι Αναγκαιότητα”.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, το ΔΣ του Η&Μ, αποφάσισε να συμμετάσχει εφέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του κοινού Ευρωπαϊκού Οράματος, με μια Διαδικτυακή Βράβευση, εκδήλωση αναγνώρισης του έργου που επιτελούν οι Διευθυντές, “στυλοβάτες” των Μουσείων μας διεθνώς.

Η πρόεδρος του Η&Μ, Heritage and Museums-Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία-Αθήνα, Παρίσι, Νέα Υόρκη, κα Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στη διαδικτυακή απονομή βραβείων σε τρεις Επικεφαλής Μουσείων της Ελλάδας οι οποίοι έχουν διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια στο χώρο των Μουσείων και του Πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Η Διαδικτυακή Βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα των “Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ημερών” Αθήνα 25-27 Σεπτεμβρίου

Ένας από τους στόχους του Η&Μ είναι η προώθηση του παγκόσμιου πολιτιστικού αποθέματος, μέσα από ενέργειες επικοινωνίας, εκπαίδευσης και έρευνας. Σε αυτό το πνεύμα, εφέτος που γιορτάζει το 13ο έτος από την ίδρυσή του, αποφάσισε τα βραβεία αυτά να απονεμηθούν στους ακόλουθους:

Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου Μουσειολόγο,
Επιμελήτρια της “Οικίας Κατακουζηνού”

Ζανέτ Μπαττίνου Αρχαιολόγο,
Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Κώστα Μανιατόπουλο Ιστορικό Τέχνης-Ζωγράφο,
Διευθυντή του “Μουσείου & Βιβλιοθήκης
Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade”

Οι βραβευθέντες εκτός από τις γνώσεις τους έχουν υπερβεί τις συνήθεις επαγγελματικές δραστηριότητες ως εκ της θέσεώς τους, με ιδιαίτερη αφοσίωση και προσφορά προς το μουσείο μέσα και από τον προσωπικό τους χρόνο.

Ο H&M, Heritage and Museums, είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΞ και ΥΠΠΟΑ και οι ενέργειες του, στηρίζονται στη συνεργασία και τον εθελοντισμό, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με ειδικές ανάγκες και εν γένει προς τις πολιτισμικά αποκλεισμένες ομάδες, καθώς επίσης το περιβάλλον και τον τουρισμό. Παράλληλα, δίνοντας έμφαση με δράσεις για τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον υλικό και άυλο πολιτισμό όπως τονίζει και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη διάσκεψη στη Μαδρίτη.

Τη βράβευση παρουσίασε η έγκριτη δημοσιογράφος πρώην αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών θεμάτων της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, συνεργάτιδα της ΕΡΤ, και Σύμβουλος Επικοινωνίας Επιχειρήσεων, κα Ρίτσα Μασούρα.

Τα βραβεία απένειμε η Πρόεδρος του Heritage and Museums-Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία κα Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου.

Έχουμε επίσης την τιμή να χαιρετίσει την βράβευση η κα Jette Sandahl, Πρόεδρος του εμβληματικού Βρετανικού φορέα EMF, European Museum Forum, εντεταλμένου από το Συμβούλιο της Ευρώπης να απονέμει ετησίως στο Στρασβούργο, το βραβείο του σημαντικότερου Μουσείου της Ευρώπης για την χρονιά. Ενώ παράλληλα ακολουθούν και οι εξαιρετικές ετήσιες θεματικές βραβεύσεις EMF ΕΜΥΑ, για τα διαπρέποντα Ευρωπαϊκά Μουσεία, πάντα υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία σας ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη τιμή, πως ο φορέας Η&Μ, Heritage & Museums, ο οποίος βραβεύει σήμερα τους Έλληνες Διευθυντές, έχει υπογράψει από το 2010 μνημόνιο Συνεργασίας με τον φορέα ΕΜF, European Museum Forum, του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον οποίον βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία. Ενώ παράλληλα το έργο του Η&Μ, χαίρει αναγνώρισης από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Dr Mechtild E.Rossler, κυρίως για τις διαπολιτισμικές πολιτιστικές της δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

 

 

Προγραμματισμός της διαδικτυακής βράβευσης κα Ντίνα Ντζιώρα – Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης.

Συνεργαζόμενοι φορείς με τον φορέα H&M από τον διεθνή χώρο.