Έκθεση Ερυσίχθων: Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου

Το Ίδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού συμμετέχει μαζί με τα μέλη του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών στην έκθεση Ερυσίχθων: Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου.

Το Ίδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού συμμετέχει μαζί με τα μέλη του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών στην έκθεση Ερυσίχθων: Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου. Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Ερυσίχθων υπήρξε ένας πλεονέκτης, βέβηλος και ασεβής άνθρωπος. Η επιθυμία του να κόψει το ιερό δένδρο της Δήμητρας οδήγησε στην τιμωρία του με ακόρεστη πείνα. Αφού κατανάλωσε ό,τι του ανήκε, αλλά και ό,τι ανήκε στο περιβάλλον του, έφαγε τα ίδια του τα μέλη και πέθανε, χωρίς ποτέ να ικανοποιήσει την πείνα του.
Ο μύθος συμβολικά αποδίδει την αδηφαγία και την αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους οποίους καταναλώνει χωρίς μέτρο, ακόρεστα και πάνω από τις φυσιολογικές του ανάγκες ο άνθρωπος.
Η Οικία Κατακουζηνού φιλοξενεί δύο γλυπτά σε μάρμαρο του Ανδρέα Λόλη: Σκεπτόμενος του 2010 και Χωρίς Τίτλο του 2009, τα οποία διαπραγματεύονται το μύθο και τον οικολογικό του συμβολισμό σε αντίστιξη με τη θέση του ιστορικού σπιτιού-μουσείο μπροστά στην όαση του Εθνικού Κήπου και τη ρημαγμένη ομορφιά του Υμηττού.