ΕΡΩΤΑ-ΕΣΥ: Έκθεση του Γιώργου Κόρδη

Ασμα Ασμάτων Ι, 1-5

1 ΕΓΩ ἄνθος τοῦ πεδίου, κρίνον τῶν κοιλάδων.
2 ὡς κρίνον ἐν μέσῳ ἀκανθῶν, οὕτως ἡ πλησίον μου ἀνὰ μέσον τῶν θυγατέρων.
3 ὡς μῆλον ἐν τοῖς ξύλοις τοῦ δρυμοῦ, οὕτως ἀδελφιδός μου ἀνὰ μέσον τῶν υἱῶν· ἐν τῇ σκιᾷ αὐτοῦ ἐπεθύμησα καὶ ἐκάθισα, καὶ καρπὸς αὐτοῦ γλυκὺς ἐν λάρυγγί μου.

 

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε οτι
η έκθεση του Γιώργου Κόρδη,
που θα φιλοξενηθεί στην Οικία Κατακουζηνού,
θα είναι επισκέψιμη για το κοινό
από 17:00 έως 19:00, τις ακόλουθες ημέρες:

18,19,20 Μαϊου
και
25,26,27 Μαϊου

Είσοδος ελεύθερη

Για λόγους ασφαλείας θα εισέρχονται στο χώρο μέχρι 5 άτομα ανά ώρα
Δεν θα επιτρέπονται πάνω από 5 άτομα στο χώρο
Θα υπάρχουν ανοιχτές μπαλκονόπορτες

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

Στην είσοδο θα παρέχονται ποδονάρια και αντισηπτικό

Παρακαλούμε για την κατανόησή σας

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

Σε αυτούς τους παράδοξους καιρούς που ζούμε και καλούμαστε να αναστοχαστούμε τον τρόπο ζωής μας και να θυμήθουμε τα όσα είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή, στην Οικία Κατακουζηνού συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που έχουν κάτι όμορφο να μοιραστούν και να δώσουν ελπίδα.

Στην έκθεση αυτή ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης παρουσιάζει τρεις αφηγήσεις για τον έρωτα που καταγράφονται σε αντίστοιχα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα:·
στο Άσμα Ασμάτων της Παλαιάς Διαθήκης,
στον ελληνιστικό μύθο του Έρωτα και της Ψυχής
και στο ποίημα Μαραμπού του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Το θέμα της έκθεσης, πανανθρώπινο και άχρονο, ταιριάζει απόλυτα και με την ιστορία των Κατακουζηνών που πορεύτηκαν ενωμένοι για πενήντα σχεδόν χρόνια.

Ο Κόρδης προσεγγίζει το λογοτεχνικό αυτό υλικό με διάφορους τρόπους και τεχνικές. Το προσεγγίζει καταρχάς αναζητώντας αρχετυπικές αφορμές για να ζωγραφίσει εικαστικά έργα για τον έρωτα, θέλοντας να δείξει πως μέσα σε μια χρονική περίοδο χιλιετιών οι γραφές για τον έρωτα δεν άλλαξαν.
Ο πόθος της ένωσης ψυχών και σωμάτων αποτελεί πάντα το μεγάλο ζητούμενο είτε ως πράξη είτε ως νόστος και βαθειά κρυμμένη επιθυμία.
Το στοίχημα για κάθε ζωγράφο ήταν, και παραμένει, να βρει τρόπους να μιλήσει για τον έρωτα με τρόπο κατάλληλο που δεν θα καταργεί την λεπτή ομορφιά της συνάντησης των εραστών, να βρεί γραμμές, χρώματα, ύλες και τεχνικές που θα αρμόζουν στην “ιερότητα” της ένωσης τους.
Ο Κόρδης προσέγγισε το λογοτεχνικό αυτό υλικό και ως περιεχόμενο βιβλίου και παρουσιάζει στην έκθεση του ιδρύματος Κατακουζηνού και τρία συλλεκτικά βιβλία.

Μια συλλεκτική έκδοση σε 90 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα

του Άσματος ασμάτων
με 8 σχέδια με μολύβι (αναπαραγωγές Giclee)

Το βιβλίο του μύθου του Έρωτα και της Ψυχής, στο οποίο ο Κόρδης έγραψε και τα κείμενα, περιλαμβάνει 5 λιθογραφίες χαραγμένες σε ακρυλικές πλάκες και τυπωμένες απο τον ίδιο, καθώς και έγχρωμα μοναδικά φτιαγμένα στο χέρι πρωτογράμματα.
Το βιβλίο με το Ποίημα Μαραμπού χειρογραφήθηκε απο τον Κόρδη και εικονογραφήθηκε με τέσσερα σχέδια με μολύβι καθώς και με πλούσιο διάκοσμο με μελάνια.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης αυτόνομα εικαστικά έργα (αυγοτέμπερες, σχέδια, ψηφιακά έργα και ακουαρέλλες) τα οποία ο ζωγράφος έκανε κατά καιρούς προσπαθώντας να προσεγγίσει το ευαίσθητο αυτό θέμα και τα συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στους χώρους του ιδρύματος Κατακουζηνού και θα είναι επισκέψιμη με ραντεβού και για περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπως κατά καιρούς ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.
Θα ζητηθεί από τους επισκέπτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας (αντισηπτικό στην είσοδο, μάσκα, ποδονάρια) ενώ ο χώρος θα καθαρίζεται ανελλιπώς.

Θα είναι χαρά και τιμή να σας έχουμε κοντά μας, με ασφάλεια, σε αυτό το πραγματικά σπουδαίο εγχείρημα του Γιώργου Κόρδη.

Έρως και Ψυχή.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Τον Ζέφυρο και τον Λεβάντε θα στείλω κοντά μου να ρθείς.
Τα ύψη μην φοβηθείς και απ᾽ των πολλών ανθρώπων την απουσία μην σκιαχτείς.
Σε παλάτι όμορφο, ψηλό θα σε φέρω όλα τα πλούτη, τις ηδονές να χαρείς, τη γης στα πόδια σου να νοιώσεις, βασίλισσα δίπλα μου να σταθείς.
Δέξου καλή το κάλεσμα, μην φοβηθείς.
Την καρδιά μου πρόσφερα σε σένα σπονδή, το κορμί μου έδωσα θυσία να σταθεί.
Μορφή δεν φέρω πιά. Οι φίλοι δεν με γνωρίζουν, δίπλα τους, γύρω δεν με ζητούν. Ξένος, μόνος πορεύομαι σε ερημία πικρή.
Τη ωραιότητά σου ολοένα ανακαλώ, την μορφή σου στο πρόσωπο μου κόσμο και φυλακτό φορώ. Με λόγια λειψά κι αδύναμα καλώ, εσένα Ψυχή εκλιπαρώ, να ρθείς κοντά μου να μείνεις για πάντα να χαρώ.
Δέξου καλή το κάλεσμα, βάλε φτερά, μη φοβηθείς, κοντά μου έλα σε παλάτι όμορφο, σε κάμαρα να βρεθούμε κλειστή, τον έρωτα να χαρούμε σε ένωση παντοτινή.

Κείμενο. Γιώργου Κόρδη

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Τα εισιτήρια θα τα παράλαβετε απο την Οικία την ημέρα της εκδήλωσης με το όνομα σας.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε