Άβυσσος

3, 5 και 7 Απριλίου 2023
στις 19.00
Κράτηση θέσης

Η Οικία Κατακουζηνού σας καλεί στην Άβυσσο – μία διαδραστική διάλεξη-εργαστήριο με τον Ρωμανό Γεροδήμο, στις 3, 5 και 7 Απριλίου 2023, στις 19.00

Τι μας κάνει βίαιους; Τι προκαλεί τον φόβο και τον θυμό μας; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον αυτοέλεγχό μας; Πώς συνδέονται οι έμφυλοι ρόλοι με τη βία; Και τι σχέση έχει η ντροπή με όλα αυτά;

Πώς εκφράζεται ο κύκλος ντροπής-βίας στο μυαλό, στο σώμα, στο σπίτι, στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στην τέχνη, στον δημόσιο χώρο και το αστικό τοπίο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις;

Σε αυτήν την διάλεξη, ο Ρωμανός Γεροδήμος θα παρουσιάσει τα βασικά ευρήματα της πενταετούς έρευνας του με αφορμή και την πρόσφατη δημοσίευση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε (‘Interdisciplinary Applications of Shame/Violence Theory: Breaking the Cycle’, Palgrave Macmillan 2022).

Η διάλεξη θα έχει χαρακτήρα διαδραστικού εργαστηρίου στο οποίο, μέσα από σειρά ερωτημάτων και ατομικών δημιουργικών δράσεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν και – εφόσον το επιθυμούν – να  συνεισφέρουν και να μοιραστούν με τους άλλους τη δική τους γνώση και εμπειρίες.

Από την ψυχανάλυση στο θέατρο, και από την αρχιτεκτονική στην πολιτική επικοινωνία, η θεωρία της ντροπής μας δίνει ένα πολύτιμο ερμηνευτικό εργαλείο, ένα αντικλείδιμ με το οποίο μπορούμε να ξεκλειδώσουμε όχι μόνο τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο ή στους άλλους, αλλά κυρίως τα όσα συμβαίνουν μέσα μας.

Το εργαστήριο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για όσους ζουν ή εργάζονται με ευάλωτες ομάδες (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς) αλλά και για όσους ασκούν δημοσιογραφία, επικοινωνία ή δημιουργικές τέχνες (συγγραφείς, ηθοποιούς, ζωγράφους).

Έχει διάρκεια 3 ώρες (με 20λεπτο διάλειμμα).

Ο Ρωμανός Γεροδήμος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth στη Μεγ. Βρετανία και στην Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ για τα ΜΜΕ και την Παγκόσμια Αλλαγή. Εκτός από τη διδασκαλία και την έρευνα του, έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (όπως το Essence: Η Ουσία στη Ζωή, 2018) και ντοκιμαντέρ (Αποτροπή, 2020). Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ανταποκρίσεις από τον 21ο αιώνα». Γράφει στην Athens Voice.

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

 

ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για να συνεχίσετε επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδηλώσεις