Ρόκα, αδράχτι και αργαλειός

Η Ανεζούλα Κατσιμπίρη με τα παραμύθια και τα τραγούδια της στην Οικία Κατακουζηνού το Σάββατο 12 Μαϊου στις 12:30

Ο αργαλειός είναι το πιο παλιό «εργαλείο» του κόσμου. Η υφαντική είναι πανάρχαια και πανανθρώπινη τέχνη. Ενδείξεις για την ύπαρξη της έχουν βρεθεί από την Νεολιθική Εποχή σχεδόν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη μας. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι καλύπτει μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, την ανάγκη να καλύψει το σώμα του και έτσι να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης.
Ταυτόχρονα, η υφαντική είναι συνδεδεμένη, στους περισσότερους πολιτισμούς, με το θείο και υπάρχουν πάμπολλοι μύθοι που εμπνέονται ή πηγάζουν από την τέχνη αυτή.
Η αφηγηματική παράσταση «Ρόκα, αδράχτι και αργαλειός» περιλαμβάνει μύθους και παραμύθια για τον αργαλειό, το πιο παλιό «εργαλείο» του κόσμου. Διασκευή, αφήγηση και εμψύχωση: Ανεζούλα Κατσιμπίρη. Η παράσταση επενδύεται μουσικά από την μουσικό Μαρία Κοτσίρη και συνοδεύεται από εργαστήριο γνωριμίας με την υφαντική σε μικρούς ξύλινους αργαλειούς.
Διάρκεια της παράστασης: 50 λεπτά (χωρίς το εργαστήριο),
90 λεπτά (με το εργαστήριο).
Η παράσταση προορίζεται για παιδιά από 6 ως 12 ετών.

Για το εργαστήριο, ο μέγιστος αριθμός παρακολούθησης είναι 12 παιδιά.

Είσοδος:
Για την παράσταση: 8 ευρώ
Για την παράσταση και το εργαστήρι: 12 ευρώ

Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Β. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Πλατεία Συντάγματος
Kρατήσεις στο info@katakouzenos.gr

Πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια. Όταν ήμουν παιδί, άκουγα τη γιαγιά μου να αφηγείται χιώτικα παραμύθια, θρύλους και δοξασίες αλλά και τοπικά ανέκδοτα. Όλα αυτά σε συνέχειες για να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Ιστορίες μας έλεγε και ο πατέρας μου, από τα ταξίδια του γύρω από τον κόσμο ως μηχανικός του εμπορικού ναυτικού.
Όταν απέκτησα την κόρη μου, επιδόθηκα με ζήλο στην ανάγνωση
παραμυθιών αλλά και στην αφήγηση των παραμυθιών που θυμόμουν από τα παιδικά μου χρόνια.
Άκουσα για πρώτη φορά για την Σχολή Άφηγηματικής Τέχνης του
Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2009 από μια φίλη που φοιτούσε εκεί και μερικά χρόνια αργότερα,
αποφάσισα να την παρακολουθήσω. Είναι νομίζω μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μου καθώς αποτέλεσε το εισιτήριο μου για ένα ατελείωτο ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και ταυτόχρονα μια πορεία εξερεύνησης των απεριόριστων δυνατοτήτων της
αφήγησης και του προφορικού λόγου.