Ενημέρωση για νέες ημερομηνίες για τον Επιτάφιο Λόγο του Περικλή στην Οικία Κατακουζηνού

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού»
 
 
«Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» για το έτος 2019

 

Αγαπητοί φίλοι της Οικίας Κατακουζηνού,

ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Θεάτρου και Χορού
(Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου,
Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού)
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

για την ακόλουθη απόφαση:
 
“Θέτουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
την θεατρική παράσταση “Επιτάφιος του Περικλή”
που θα παρουσιαστεί στην Οικία Κατακουζηνού.”
 
 
Οι παραστάσεις
αφιερώνονται στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά,
μικρό αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς του.

Επιτάφιος Λόγος του Περικλή

“Διότι τους φίλους μας επιδιώκομεν ν’ αποκτήσωμεν όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλ’ ευεργετούντες αυτούς. Καθόσον ο ευεργετήσας είναι φίλος ασφαλέστερος από τον ευεργετούμενον, διότι επιδιώκει δια της συνεχίσεως της προς αυτόν ευμενείας να διατηρήση την ευγνωμοσύνην του. Ενώ ο ευεργετηθείς είναι μάλλον αδιάφορος φίλος, καθόσον γνωρίζει ότι θ’ ανταποδώση την προς αυτόν χάριν όχι ως εύνοιαν, αλλ’ ως εξόφλησιν χρέους. Και μόνοι αφόβως ωφελούμεν άλλους όχι από υπολογισμόν δια το ιδικόν μας υλικόν συμφέρον, αλλ’ από εμπιστοσύνην προς το ελευθέριον πνεύμα, από το οποίον εμπνεόμεθα.”

Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος

Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Επιλογή Μετάφρασης – Έρευνα – Ερμηνεία/Μελοποίηση Χορικού: Ηωάννα Σπανού

Η ιδέα και η πρόταση να δραματοποιηθεί ο Επιτάφιος Λόγος έγινε στους συντελεστές από την Μουσειολόγο και Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού Σοφία Ε. Πελοποννησίου – Βασιλάκου.

Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί στον Κεραμεικό τον Επιτάφιο Λόγο και παραδίδει στις επόμενες γενιές την προσωπική του παρακαταθήκη για το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Ένα μνημείο λόγου αντάξιο του Παρθενώνα και των έργων του Χρυσού Αιώνα που σύμφωνα με τον Πλούταρχο, «το καθένα είχε από τότε που έγινε την ομορφιά του αρχαίου, αλλά κρατάει ως τώρα τη δροσερότητα ενός πρόσφατου και νέου έργου. Τόσο πολύ πάνω σ᾽ αυτά τα έργα ανθίζει μια νεότητα που διατηρεί παντοτινά ανέγγιχτη από το χρόνο τη μορφή τους, σα να είχαν μέσα τους μια πνοή αμάραντη και μιαν αγέραστη ψυχή!»

Η παράσταση χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με την σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο Δήμος Αβδελιώδης έχει δημιουργήσει μια παράσταση που αποκαλύπτει σύμφωνα με το σκηνοθετικό του σημείωμα ότι «η ποιοτική διαφορά αυτής της Δημοκρατίας απ’ όλα τ’ άλλα αυταρχικά –φοβικά πολιτεύματα, δεν βρίσκεται μόνον στην ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στους νόμους και στην αυτονόητη δυνατότητα να αναπτύσσει ο κάθε πολίτης στο έπακρο, όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την οικονομική του ισχύ, μέσα απ’ όλες τις θέσεις και τα αξιώματα, καθώς και σ’ όλα τα άλλα προνόμια που προκύπτουν σαν φυσικά επακόλουθα ενός εξέχοντος πολιτειακού σχεδιασμού. Η μεγάλη κυρίως διαφορά βρίσκεται στην αιτία, η οποία γονιμοποιεί αενάως το πνεύμα της Δημοκρατίας, που είναι η σοφή διαχείριση του Λόγου και της Βούλησης σαν ανώτερου θεϊκού εργαλείου από τους ανθρώπους, ώστε να επιλέγουν οι ίδιοι με απόλυτη συνειδητότητα μέσα στον παρόντα χρόνο, την ομορφιά, από την ασχήμια, την διακριτικότητα, από τον εγωισμό, την ελευθερία, από τον καταναγκασμό, την απόλαυση, από τον βασανισμό, τον ανθρωπισμό και το φως, από την βαρβαρότητα και την μυστικοπάθεια, επιλογές που ενέχουν την ενθουσιώδη προσδοκία μόνο θετικών και καλών έργων.»

Σε συνέχεια της θερμής σας ανταπόκρισής, και για να τιμήσουμε το γεγονός πως “Ο Επιτάφιος του Περικλή” κέρδισε το Βραβείο Καρόλου Κουν 2019 για την σκηνοθεσία Ελληνικού έργου, συνεχίζεται η προσπάθεια του Δ.Σ. του Ιδρύματος Α. & Λ. Κατακουζηνού να ακουστεί ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή, σε ένα χώρο που βρίσκεται σε διάλογο με τη Βουλή των Ελλήνων και με χαρά σας ανακοινώνουμε τις νέες ημερομηνίες των παραστάσεων.

Ημερομηνίες:

Τετάρτη  27 Μαρτίου  στις 20:00

Παρασκευή 22 & 29 Μαρτίου στις 21:30

Παρασκευή 5 Απριλίου στις 18:00

Τετάρτη 8,15,22 Μαϊου στις 20:30

Σάββατο 11,18 Μαϊου στις 18:30

Ο χώρος θα ανοίγει για το κοινό 20΄ νωρίτερα
από την έναρξη της κάθε παράστασης

—————————————

Για την παράσταση
την Πέμπτη στις 21:15
δεν υπάρχουν άλλες θέσεις

—————————————-

ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4
Πλατεία Συντάγματος

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε πολύ να τις κλείνετε με τον ακόλουθο τρόπο:

Επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει στο τέλος της σελίδας και στην συνέχεια συμπληρώστε τον αριθμό εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία σας. Με την αποστολή θα λάβετε ένα επιβεβαιωτικό email με τα στοιχεία σας καθώς και τον αριθμό εισιτηρίων που έχετε κλείσει.
Τα εισιτήρια θα τα παράλαβετε απο την Οικία την ημέρα της εκδήλωσης με την ταυτότητα σας και το email επιβεβαίωσης.
Σε περίπτωση που κάποια παράσταση έχει εξαντληθεί δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε σε αγορά εισιτηρίων.
Τέλος για την διευκόλυνση σας για κάθε παράσταση αναγράφουμε και τις διαθέσιμες θέσεις που έχουν μείνει.

Προσθέστε το info@katakouzenos.gr στις επαφές σας και μην παραλείψετε να ελέγξετε το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εάν δεν λάβετε σχετικό email με τα στοιχεία της κράτησης σας εντός 24 ωρών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε

 

https://greekcitytimes.com/2019/02/19/democracy-for-the-people-in-upcoming-performance/?fbclid=IwAR3hK4sC2eUtHmnml83vliWpshHJWidm3_OQrhBQBce3SVpLMkjfBi08ONI

https://www.infowoman.gr/i-synentefksi-tou-dimou-avdelioti-kai-tis-ioannas-spanou-ligo-prin-to-vraveio-karolos-koun-gia-ton-epitafio/

https://www.mixcloud.com/AlimosRadio/%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-feb-7th-2019/

https://www.huffingtonpost.gr/entry/otan-o-venizelos-senantese-ton-epitafio-toe-perikle-yiati-einai-epikairos-sten-ellada-toe-semera_gr_5bd1b74ee4b0a8f17ef4f2e0?fbclid=IwAR1NuW6tIWItUsJZpfhHkIdlaWSJcT36TnFI7LbLtqkwmJMrONPv6xnBKdM

 

 

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για να συνεχίσετε επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκδηλώσεις