Αφιέρωμα στο μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού

από το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» στις 30 Νοεμβρίου στις 20:30

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος), παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, 8:30μ.μ.

Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Βασ, Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Πλατεία Συντάγματος

Είσοδος: 12 ευρώ
Για κρατήσεις θέσεων: info@katakouzenos.gr

 

Μουσικά έργα της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού και του Λεωνίδα Κανάρη

Συμμετέχουν:
Ιουλίτα Ηλιοπούλου – αφήγηση
Δάφνη Πανουργιά – τραγούδι
Ευτυχία Δημητρακοπούλου – φλάουτο & τραγούδι
Μάριος Καζάς – πιάνο
Roni Bou Saba – τραγούδι στα Αραβικά
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος – τραγούδι, εισήγηση, γενική επιμέλεια

Η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού (1874-1952), η πρώτη σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ήταν Αμερικανίδα ερευνήτρια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, χορογράφος και ιστορικός του χορού, με αξιοσημείωτο έργο στην προαγωγή του ελληνικού χορού, θεάτρου, μουσικής καθώς και της υφαντικής τέχνης. Ήταν και μουσικός και είχε μάλιστα μάθει και βυζαντινή μουσική. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις της θα παρουσιαστούν στο αφιέρωμα στην Οικία Κατακουζηνού.

Επίσης, θα παρουσιαστούν τραγούδια του συνθέτη Λεωνίδα Κανάρη, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα 90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Γιορτές (1927) που διοργάνωσε το ζεύγος Σικελιανού.

Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον»
Το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον» ιδρύθηκε το 2004 από τον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο. Έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική.
Ανάμεσά τους: «Το τετράδιο του Πατριάρχη», «Ιερατική Ποίηση», «Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού», «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», «Ικετηρία», αφιερώματα στον Αντρέι Ταρκόφσκι, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς και τους Ρώσους διανοούμενους της Διασποράς, «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων»,
«Η Μουσική Ποιητική της Οικίας Κατακουζηνού» κ.ά.
Έχει παρουσιάσει τις παραγωγές του στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, στο Νομισματικό Μουσείο, στην Οικία Κατακουζηνού, στη μουσική σκηνή «Αγγέλων Βήμα» και σε άλλους επιλεγμένους χώρους.
Το 2017 συνεργάστηκε με τον διάσημο χορογράφο και χορευτή Israel Galvan στο πλαίσιο της documenta 14 (Αθήνα και Κάσσελ) και στην παραγωγή του La fiesta (Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν).