Μια μουσική βραδιά

με τη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, τον Μάριο Καζά στο πιάνο και τον θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Ανδριόπουλο στον σχολιασμό

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2017 η συναυλία που οργανώθηκε από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού.

Η συναυλία έγινε με αφορμή την τελευταία παράσταση της ΕΛΣ στο θέατρο Ολύμπια με τη ΡΕΑ του Σ. Σαμάρα στις 19 Μαΐου 2017 και ήταν αφιερωμένη στο μέλλον του Θεάτρου Ολύμπια με την ευχή να παραμείνει ένας ενεργός χώρος πολιτισμικής αναφοράς στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι έγινε πρόσκληση από την ΕΦΕΛΣ προς την κ. Δάφνη Πανουργιά να παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο εμπνευσμένο από τη ζωή του ζεύγους Κατακουζηνού στην οικία της λεωφόρου Αμαλίας, και όχι μόνο.
Κι εκείνη ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο:

“Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε έργα ανθρώπων, ποιητών ή και μουσικών που σχετίστηκαν με το ζεύγος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού με ένα τρόπο, είτε στην Ελλάδα και μάλιστα στο συγκεκριμένο σπίτι της Λεωφόρου Αμαλίας, είτε στη Γαλλία, στο Παρίσι και στο Μονπελλιέ. Κάποιοι ήταν αρκετά κοντά τους, φίλοι τους, άλλοι πέρασαν από το φιλόξενο σπίτι, κι άλλοι με τους οποίους σχετίστηκαν στο εξωτερικό. Εκπρόσωποι της περίφημης «γενιάς του ‘30», ο Ελύτης, ο Θεοτοκάς, ο Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Ρίτσος, ο Καββαδίας και πολλοί άλλοι πέρασαν από το διαμέρισμα του ζευγαριού που ήταν τόπος συγκέντρωσης για επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς, φιλοσόφους, ποιητές και γενικά πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Εκεί απήγγειλαν ποιήματά τους ο Γιώργος Σεφέρης και η Μυρτιώτισσα, εκεί διάβασε αποσπάσματα από τον «Μέγα Ανατολικό» ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εκεί έπαιξε πρώτη φορά στο παλιό Steinway του σπιτιού, τραγούδια από τον «Μεγάλο Ερωτικό» ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ποιητικές βραδιές, ρεσιτάλ απαγγελίας, συναυλίες, ατέρμονες φιλοσοφικές και φιλολογικές συζητήσεις.
Η συναυλία αποτελεί μια επιλογή και ανθολογία κάποιων από τους παραπάνω δημιουργούς που συνδέθηκαν με την ιστορική, πλέον, Οικία Κατακουζηνού.”, γράφει η Δάφνη Πανουργιά και ο Παναγιώτης Ανδρεόπουλος.

Για το τέλος λίγες σκέψεις του Δ.Σ της ΕΦΕΛΣ για όλους εσάς:

« Φίλοι μας,

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε η τελευταία παράσταση της ΕΛΣ στο θέατρο Ολύμπια με την όπερα ΡΕΑ του Σπ. Σαμάρα. Όπως ακριβώς ξεκίνησε.. Η αυλαία έπεσε, τα φώτα έσβησαν, η σκηνή άδειασε, οι μουσικές σώπασαν. Η πόρτα έκλεισε αφήνοντας ένα κτίριο γεμάτο από τις ανάσες των δημιουργών. Μέχρι τη στιγμή που κάποιος με αγάπη κι έμπνευση ξανακάνει αυτές τις ανάσες τραγούδι. Γιατί όταν οι άνθρωποι φεύγουν αφήνοντας πίσω τους τέχνη υψηλή, εμπνέουν τους επόμενους να διατηρήσουν τη μνήμη. Αυτή την παραγωγική μνήμη που μας εκτοξεύει στο μέλλον, ακριβώς επειδή αντιστέκεται στην ερήμωση.
Έτσι κι εμείς, εκείνο το απόγευμα στην Οικία Κατακουζηνού, νιώσαμε την ώρα του ηλιοβασιλέματος τη ζωή που ανατέλλει μέσα σ’ ένα σπίτι κάθε φορά που ανοίγει τις πόρτες του σ’ εκείνους που αφουγκράζονται το πνεύμα και τα έργα των ανθρώπων που ζούσαν κάποτε σ’ αυτό.»

Τρίτη 30 Μαΐου 2017, στις 20.30

Οικία Κατακουζηνού
Λεωφ. B. Αμαλίας 4
Πλατεία Συντάγματος
5ος όροφος

Για κρατήσεις θέσεων: info@katakouzenos.gr

*********
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. ΑΡ. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ «Η αχτίδα» Π. ΠΕΤΡΙΔΗ
2. Ο. ΕΛΥΤΗΣ «Όλβια Ντόνα» ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ Γ. ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ
3. «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» ΣΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ
4. «Πορτοκαλένια» ΗΛΙΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ Α. ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ
5. Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ «Φάτα Μοργκάνα» ΤΡΑΒΕΡΣΟ Μ. ΚΩΧ
6. «Federico Garcia Lorca» ΠΟΥΣΙ Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
7. Κ. ΘΕΟΤΟΚΑ « Η ρόδινη κυρά» Ν. ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ
8. Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ « Κράτησα τη ζωή μου» ΕΠΙΦΑΝΙΑ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
9. «Κι αν ο αγέρας φυσά…» ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Κ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ
10. Γ. ΡΙΤΣΟΣ «Μαύρη και γαλάζια νύχτα..» Ν. ΤΑΙΗΛΩΡ , 5ο από τα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τ΄ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
11. R. V. CORREA «Bachianas Brasileiras No 5» aria cantilena H. VILLA-LOBOS
12. J. H. CAMPE «Abendempfindung» W. A. MOZART
13. Άρια από την όπερα “Die Entführung aus dem Serail”, «Welche Wonne, welche Lust»
14. Άρια από την όπερα “Gianni Schicchi”, «O mio babbino caro» G. PUCCINI
15. ΜΥΡΤΙΩΤΙΣΣΑ «Στη Λητώ» Δ. ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ